JURNALUL NATIONAL: OMS recomanda scumpirea tigarilor(Autoare: MAGDA MARINCOVICI)
Anual, in lume, 6 milioane de persoane mor din cauza tabagismului
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda cresterea taxelor la produsele de tutun pentru a descuraja tababismul si a reduce riscul ca noi consumatori sa devina dependenti de acest viciu. Pe baza datelor valabile in 2012, OMS estimeaza ca o crestere a taxelor cu 50% ar conduce, la nivel global, la scaderea cu 49 milioane a numarului fumatorilor, in decursul a trei ani, si salvarea de la moarte a aproximativ 11 milioane de persoane. La ora actuala, tabagismul provoaca un deces la fiecare sase secunde. Pana la 50% dintre fumatori mor din cauza tutunului, fenomen asociat cu costuri considerabile pentru familii, companii, guverne. Tratamentul bolilor cauzate de tabagism, cum sunt cancerul si cardiopatiile, este extrem de costisitor. Din pacate, bolile si decesele legate de tigari "lovesc" in special persoane care se afla in plina activitate profesionala.
In opinia directorului general al OMS, Margaret Chan, cresterea taxelor la produsele din tutun reprezinta modul cel mai eficient de reducere a tabagismului si de salvare a milioane de vieti. "O actiune hotarata in domeniul fiscal loveste industria tutunului, acolo unde este raul", spune oficialul OMS. Preturile ridicate sunt un mod eficient de a impiedica tinerii sa cada in capcana tabagismului. Directorul departamentului de preventie a bolilor nontransmisibile din cadrul OMS, dr. Douglas Bettcher, subliniaza ca cresterile de preturi s-au dovedit de 2-3 ori mai eficiente in actiunea de reducere a tabagismului la nivelul tinerilor decat la nivelul adultilor. In acest sens, OMS a calculat ca, daca toate tarile ar creste taxele cu 50% la pachetul de tigari, ar putea recupera 101 miliarde de dolari sub forma de venituri suplimentare, care ar putea fi folosite pentru promovarea unor programe de protejare a sanatatii.
Medicii spun ca tabagismul este principala cauza de deces evitabila. Tutunul ucide aproximativ sase milioane de persoane pe an, dintre care 600.000 sunt nefumatori, dar victime ale tabagismului pasiv. Daca nu se vor lua masuri radicale, tutunul ar putea provoca peste opt milioane de decese, anual, in perspectiva anilor 2030. In tara noastra, se deruleaza programul national "Stop Fumat", coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", si vine in sprijinul persoanelor doritoare sa scape de acest viciu.
"Tratamentul dureza intre 2 si 3 luni. Pacientul vine din 2 in 2 saptamani pentru a-i fi evaluata starea generala, eventualele simptome de sevraj si pentru a-si primi tratamentul. Sansele de a recidiva dupa incheierea tratamentului depind exclusiv de pacient, de gradul in care a reusit sa invete noile obiceiuri ale vietii de nefumator", explica dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului. Potrivit prof. dr. Ioan Cordos, managerul Institutului "Marius Nasta", cancerul pulmonar, una dintre cele mai severe si mai frecvente forme de neoplasm, este legat direct de tabagism.