JURNALUL NATIONAL: Atac asupra prostatei - Prima emobolizare prostatica realizata intr-un spital de stat (Autoare: Magda Marincovici)
Prima emobolizare prostatica realizata intr-un spital de stat a fost efectuata de specialistii din compartimentul de radiologie interventionala a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Tg. Mures. Interventia a fost realizata de dr. Lucian Marginean, coordonatorul Compartimentului, si medicul urolog Daniel Porav de la Clinica de Urologie. Pacientul care a beneficiat de interventie are 58 de ani si suferea de adenom de prostata de peste un an.
Interventia a durat aproape o ora si este minim invaziva. Ea consta in identificarea si cateterizarea vaselor de sange arteriale care iriga prostata, prin catetere si microcatetere, sub control radioscopic, urmata de injectarea de microparticule neresorbabile de ordinul micronilor, care blocheaza aceste vase si, implicit, suprima alimentarea cu sange a prostatei bolnave. Treptat, in 2-3 saptamani prostata inflamata isi reduce dimensiunile, dispar simptomele si se imbunatateste calitatea vietii pacientului.
"Embolizarea prostatica ofera pacientului un confort fizic, nefiind necesara anestezie generala, dar si psihic, cu spitalizare scurta, cu recuperare imediata si reintegrarea lui in societate in 24-48 de ore, comparativ cu interventia chirurgicala care este mai traumatizanta, explica dr. Marginean.
Managerul SCJU Tg. Mures, dr. Claudiu Puiac, spune ca, in cele 6 luni, de cand conduce spitalul, s-a reusit pornirea Compartimentului de Radiologie Interventionala si din octombrie, acesta este centru pilot, in programul Ministerului Sanatatii, privind accidentul vascular cerebral