Jurnalul National: Noua strategie in cancerul barbatilor - Chimioterapie combinata cu tratament hormonal in cancerul prostatei cu metastaze (Autoare: Magda Marincovici)

O noua strategie de tratament in cancerul de prostata invaziv a fost prezentata la conferinta anuala a American Society of Clinical Oncology (ASCO) ce a avut loc in acest weekend la Chicago. Este vorba de combinarea dintre chimioterapie si un tratament hormonal care prelungeste durata de viata a pacientilor. Terapia hormonala este un tratament de electie in cancerul prostatei inca din anii ‚50 sublinaiza doctorul Christopher Sweeney, oncolog la Institutul Cancerului Dana-Farber Boston.
Dar in premiera, acest studiu se adreseaza pacientilor diagnosticati cu cancer al prostatei in faza de metastaze, subliniaza dr. Christopher Sweeney la prezentarea acestui studiu. Cancerul prostatei este stimulat prin hormonii masculini sau androgeni din sange, tratamentul hormonal avand ca scop reducerea acestora. Desi terapia este eficienta, totusi, in timp, cancerul devine rezistent in cazul celor mai multi pacienti. Chimioterpia este administrata dupa ce boala a progresat, desi pacientului i s-a administrat tratament hormonal. Studiul american reprezinta evident un pas inainte, deoarece este pentru prima data cand pacientii cu cancer al prostatei metastazat au un castig major in privinta supravietuirii, recunoaste profesorul Karim Fizazi, seful departamentului de oncologie al Spitalului Gustave Roussy. Pe de alta parte, prof. Karim Fizazi a citat un studiu clinic efectuat in Franta pe pacienti cu cancer al prostatei si metastaze incipiente, aflat in faza rezultatelor preliminarii, publicate in 2013. Rezultatele preliminare indica un beneficiu clar sub aspectul supravietuirii fara evolutia cancerului in grupa pacientilor carora li s-a administrat chimioterapie, pe langa tratament hormonal.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la ora actuala, la barbatul adult, cele mai frecvente sunt cancerul de prostata si cancerul pulmonar. Liga Romana de Cancer estimeaza ca, in tara noastra, sunt diagnosticate, anual, 177 de cazuri noi de cancer de prostata si ca aproximativ 7,3% dintre pacientii mor in fiecare an din cauza acestei boli. Instrumentul cel mai bun pentru detectarea acestui cancer in stadii vindecabile este antigenul specific prostatic (PSA). Testul masoara nivelul PSA in sange. Celule prostatice maligne produc in exces aceasta proteina, ceea ce poate fi depistat prin testul PSA. Cancerul de prostata face parte din familia neoplaziilor care evolueaza lent, initial fara simptome evidente. Semnele care alarmeaza barbatul sunt dificultatea sau durerea la urinare, frecventa mare a urinarilor, mai ales noaptea, si prezenta sangelui in sperma sau urina. Cancerul de prostata apare rar sub varsta de 40 de ani si este cu precadere o boala a barbatului dupa 65 de ani. Cele mai recente studii sunt datatoare de speranta, in sensul ca, poate intr-o zi, fie ea cat mai apropiata, din lupta asta continua cu cancerul, se va descoperi ceva care sa vina definitiv de hac cancerului.