Magda Marincovici: Moda bronzului, un drog! Razele ultraviolete stimulează secretia de endorfine, ca in cazul consumatorilor de opioide
Pentru cercetătorii americani, soarele ar fi un veritabil drog. Aceasta este, in opinia lor, explicatia pentru care insistam sa prelungim statul la soare chiar atunci cand suntem informati asupra riscurilor, in special in privinta cancerului. Cercetatorii de la Scoala de Medicina Harvard (SUA) au pornit studiul de la nevoia de a raspunde la intrebarea de ce totusi ne expunem riscurilor ultravioletelor. Ei au ajuns la concluzia ca nevoia de a sta la soare este similara celei pe care o simt persoanele dependente de unele droguri. Totusi, studiul cercetatorilor de la Harvard, publicat in numarul din 19 iunie al revistei Cell, nu a fost acceptat in unanimitate in comunitatea specialistilor.
Cercetatorii americani, pe baza experientelor pe rozatoare de laborator, au constatat ca razele ultraviolete stimuleaza productia de endorfine, numite si hormoni ai placerii. Ei au observat activarea unui mecanism similar celui observat la consumatorii de opioide, cum este heroina, si in cazul persoanelor care se expun in mod constient riscurilor razelor ultraviolete. Dupa sase saptamani de expunere la ultraviolete, cercetatorii au administrat rozatoarelor naloxon, o substanta folosita pentru a bloca actiunea opioidelor. In aceste conditii, rozatoarele au inceput sa aiba simptomele semnalate in mod obisnuit la consumatorii de droguri aflati in sevraj. Este surprinzator ca suntem genetic programati de a deveni dependenti de ceva periculos, asa cum sunt razele ultraviolete, care sunt probabil factorii cancerigeni cei mai cunoscuti, explica doctorul Fisher, co-autor al studiului, in Telegraph. Nevoia de a ne expune la soare ar putea fi legata de implicarea razelor ultraviolete in sinteza vitaminei D in piele. Dar dr Fisher reaminteste ca mai sunt si alte surse de vitamina D, mult mai sigure si care nu sunt asociate cu atatea riscuri majore.
Pe de alta parte, prof. dr. Clara Stanford, psihofarmacolog la University College din Londra, critica acest studiu, spunand ca 'nu ofera nicio proba care sa dovedeasca faptul ca dependenta de razele ultraviolete la rozatoare este valabila in cazul omului. In acest sens, prof. dr. Stanford atrage atentia ca rozatoarele sunt animale care prefera intunericul si recomanda prudenta atunci cand extrapolam concluziile asupra oamenilor. Totusi, indiferent pe ce parte se pozitioneaza, specialistii sunt unanimi in privinta efectelor negative ale razelor ultraviolete. Potrivit datelor oficiale, melanomul, o forma severa de cancer al pielii, inregistreaza o frecventa din ce in ce mai mare, este foarte invaziv si nu mai exista indoiala ca este provocat de excesul de raze ultraviolete. Fundatia Romana contra Cancerului de Piele semnaleaza ca, 'in ultimele decenii, stam mai mult la soare, iar moda de a lasa din ce in ce mai mult din suprafata pielii descoperite explica triplarea numarului cazurilor noi de melanom'.
Sursa: Jurnalul National