Jurnalul National: Motilium, doar 7 zile, in doze mici (Autoare: Magda Marincovici)
Medicamentele ce contin domperidona in doze mari vor fi restrase din farmacii chiar de saptamana viitoare, deoarece provoaca tulburari cardiace, a anuntat Agentia Europeana a Medicamentului.
In martie 2013, Agentia Europeana a Medicamentului a decis efectuarea unei evaluari a raportului beneficii-riscuri legat de domperidona, substanta activa din unele medicamentele cum ar fi Motilium, suspectata ca ar genera tulburari cardiace cum ar fi alterarea activitatii electrice a inimii, mai precis aritmii cardiace (dereglari ale ritmului normal al inimii). Aceasta evaluare s-a incheiat in luna iulie 2014 si a confirmat riscul de efecte nedorite cardiace grave, asociate cu folosirea domperidonei. Acest risc este mai mare in cazul pacientilor de peste 60 de ani, al celor care iau zilnic doze de peste 30 mg sau care iau in acelasi timp alte medicamente pentru inima. In acest sens, inca din luna mai a acestui an Agentia Nationala a Medicamentului informa ca mare parte dintre studiile epidemiologice demonstreaza ca expunerea la domperidona s-a asociat cu riscul de deces cardiac subit sau cu aritmia ventriculara si ca domperidona prezinta un risc mai mare la pacientii cu varsta de 60 de ani sub tratament cu doze de peste 30 mg zilnic.
Decizia Agentiei Europene a Medicamentului are ca scop reducerea riscurilor prin folosirea acestui medicament, fara a fi retras complet de la vanzare. Vor fi retrase doar formulele concentrate, cu peste 20 mg de domperidona. Dar si in cazul medicamentului cu concentratii mici, Agentia Europeana a Medicamentului face o serie de recomandari: va fi administrat doar in cazul simptomelor de greata si voma. Indicatia este unica si doza maxima, zilnica, este de 30 mg la adult si adolescent de peste 12 ani si de 0,75 mg/kg in cazul nou-nascutului, bebelusului si copilului sub 12 ani si adolescentul care cantareste pana in 35 kilograme. Durata tratamentului nu va depasi o saptamana. Dupa aceasta reevaluare, pe lista contraindicatiilor asociate cu acest medicament au mai fost adaugata si insuficienta hepatica moderata sau severa. Mai trebuie spus ca pe site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului este precizat ca "deoarece reevaluarea acestor medicamente (n.r. - care contin domperidona) a demonstrat ca riscurile cele mai mari apar in cazul administrarii de doze mari, perioade indelungate de tratament, ele ar trebui sa fie aprobate numai in doze mici pentru tratarea simptomelor de greata si varsaturi.