Magda Marincovici (Jurnalul National): Vitaminele B reduc riscul de infarct

Surse de B-uri: cerealele integrale, arahidele, legumele verzi, ciupercile, fructele - mai ales caisele, portocalele, bananele -, carnea, organele, pestele, lactatele, ouale

Beneficiile vitaminelor din grupa B inca nu s-au epuizat. Stim ca vitaminele din grupa B sunt indicate pentru protejarea sanatatii parului si pielii. Stim ca vitaminele B9 si B12 sunt eficiente pentru intarirea sistemului imunitar. Ca vitamina B9 este prescrisa viitoarele mame pentru a evita carentele in primele luni de sarcina.

Mai nou, vitaminelor din aceasta grupa li s-a descoperit si calitatea de a reduce riscul de infarct si de accident vasculare cerebral. Acest nou beneficiu al vitaminelor din grupa B a fost demonstrat de un recent studiu derulat la Universitatea din Zhengzhou (China). Acest studiu este o suma a informatiilor oferite de 14 studii precedente, care arata ca vitaminele din grupa B sunt indispensabile in procesul de formare a celulelor sanguiune, contribuind, totodata la reducerea cu aproape 7% a riscului de infarct. Studiul efectuat la Universitatea din Zhengzhou se bazeaza pe monitorizarea a 55.000 de persoane timp de sase luni. S-au format doua loturi: unul caruia i s-a administrat un supliment cu vitamine B si altul, placebo. In cele sase luni de monitorizare, autorii studiului au inregistrat, in total, 2.471 de cazuri de infarct. In lotul de persoane care au primit suplimente cu vitamina B, s-a inregistrat cu 7% mai putine cazuri de infarct comparativ cu grupul placebo. La ora actuala, autorii studiului sunt interesati sa stabileasca daca efectul protector al vitaminelor din grupa B este valabil si in cazul persoanelor suferinde de hipertensiune arteriala. Ceea ce ar inseamna extinderea efectului protector al acestor vitamine si in accidentul vascular cerebral. Alimente bogate in vitaminele B sunt: cerealele integrale, arahidele, legumele verzi, ciupercile, fructele - mai ales caisele, portocalele, bananele -, carnea, organele, pestele, lactatele, ouale.

Beneficii

In general, aceste vitamine sunt recomandate pentru intarirea sistemului imunitar.
Vitamina B1 (tiamina), numita si "vitamina bunei dispozitii", are efecte binefacatoare asupra sistemului nervos si a starii psihice.
* Vitamina B2 (riboflavina) imbunatateste calitatea tesuturilor cutanate. Dar un deficit de magneziu poate impiedica fixarea acesteia.
* Vitamina B3 (PP sau niacina) protejeaza pielea de razele ultraviolete.
* Vitamina B5 (acidul pantotenic) favorizeaza cresterea si rezistenta pielii si a parului.
* Vitamina B6 (piridoxina) regleaza secretia de sebum.
* Vitamina B8 (biotina) este implicata activ in producerea de energie necesara functiilor celulare.
* Vitamina B9 (acidul folic) participa activ la multiplicarea celulelor sanguiune, cerebrale si cutanate.
* Vitamina B12 (ciancobalamina) este indispensabila in procesul de formare a globulelor rosii, in functionarea sistemului nervos si in intarirea sistemului imunitar.