Magda Marincovici (Jurnalul National): Vitaminele B reduc riscul de infarct
estiri.ro
Joi, 26 Septembrie 2013
7726
Magda Marincovici (Jurnalul National): Vitaminele B reduc riscul de infarct
Surse de B-uri: cerealele integrale, arahidele, legumele verzi, ciupercile, fructele - mai ales caisele, portocalele, bananele -, carnea, organele, pestele, lactatele, ouale
Beneficiile vitaminelor din grupa B inca nu s-au epuizat. Stim ca vitaminele din grupa B sunt indicate pentru protejarea sanatatii parului si pielii. Stim ca vitaminele B9 si B12 sunt eficiente pentru intarirea sistemului imunitar. Ca vitamina B9 este prescrisa viitoarele mame pentru a evita carentele in primele luni de sarcina.
Mai nou, vitaminelor din aceasta grupa li s-a descoperit si calitatea de a reduce riscul de infarct si de accident vasculare cerebral. Acest nou beneficiu al vitaminelor din grupa B a fost demonstrat de un recent studiu derulat la Universitatea din Zhengzhou (China). Acest studiu este o suma a informatiilor oferite de 14 studii precedente, care arata ca vitaminele din grupa B sunt indispensabile in procesul de formare a celulelor sanguiune, contribuind, totodata la reducerea cu aproape 7% a riscului de infarct. Studiul efectuat la Universitatea din Zhengzhou se bazeaza pe monitorizarea a 55.000 de persoane timp de sase luni. S-au format doua loturi: unul caruia i s-a administrat un supliment cu vitamine B si altul, placebo. In cele sase luni de monitorizare, autorii studiului au inregistrat, in total, 2.471 de cazuri de infarct. In lotul de persoane care au primit suplimente cu vitamina B, s-a inregistrat cu 7% mai putine cazuri de infarct comparativ cu grupul placebo. La ora actuala, autorii studiului sunt interesati sa stabileasca daca efectul protector al vitaminelor din grupa B este valabil si in cazul persoanelor suferinde de hipertensiune arteriala. Ceea ce ar inseamna extinderea efectului protector al acestor vitamine si in accidentul vascular cerebral. Alimente bogate in vitaminele B sunt: cerealele integrale, arahidele, legumele verzi, ciupercile, fructele - mai ales caisele, portocalele, bananele -, carnea, organele, pestele, lactatele, ouale.
Beneficii
In general, aceste vitamine sunt recomandate pentru intarirea sistemului imunitar.
Vitamina B1 (tiamina), numita si "vitamina bunei dispozitii", are efecte binefacatoare asupra sistemului nervos si a starii psihice.
* Vitamina B2 (riboflavina) imbunatateste calitatea tesuturilor cutanate. Dar un deficit de magneziu poate impiedica fixarea acesteia.
* Vitamina B3 (PP sau niacina) protejeaza pielea de razele ultraviolete.
* Vitamina B5 (acidul pantotenic) favorizeaza cresterea si rezistenta pielii si a parului.
* Vitamina B6 (piridoxina) regleaza secretia de sebum.
* Vitamina B8 (biotina) este implicata activ in producerea de energie necesara functiilor celulare.
* Vitamina B9 (acidul folic) participa activ la multiplicarea celulelor sanguiune, cerebrale si cutanate.
* Vitamina B12 (ciancobalamina) este indispensabila in procesul de formare a globulelor rosii, in functionarea sistemului nervos si in intarirea sistemului imunitar.
TVR
Luni, 15 Aprilie 2024
7726
TVR
Luni, 15 Aprilie 2024
7726
Antena3
Luni, 15 Aprilie 2024
7726
Antena3
Luni, 15 Aprilie 2024
7726