Magda Marincovici (Jurnalul National) : Virusurile hepatitice, multe si nelinistite

Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel ne recomanda efectuarea periodica de teste privitoare la hepatitele B si C, mai ales daca avem un stil de viata mai agitat, cu sex neprotejat, droguri injectabile, daca avem tatuaje sau piercing.
In cadrul evaluarii periodice a starii de sanatate ar trebui sa facem si teste privitoare la HIV, hepatita B si C, ne recomanda prof. dr Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National pentru Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals".
"Orice persoana ar trebui sa stie ca o data la cinci ani ar fi bine sa isi faca o evaluare si cardiologica si pulmonara si digestiva si sa isi faca o serie de teste, sa se caute de HIV, hepatita B si hepatita C, mai ales daca persoana respectiva stie care un comportament posibil la risc - adica tatuaje, piercinguri, nu a utilizat prezervativul la contact sexual intamplator. Daca face acest control odata la cinci ani exista sansa sa descopere in fasa o astfel de infectie si duce la o vindecare in proportie destul de mare, pana la 100%, spune prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.
Aceasta recomandare vizeaza si persoanele nascute inainte de 1989 care au suferit interventii chirurgicale si au primit produse de sange sa se verifice pentru virusul hepatitei B si C "pentru ca in acea vreme nu se stia de acest virus si sangele nu era testat nici in Romania si nici in alte tari ale lumii" .
Ca in orice boala importanta este preventia. Ea incepe de la nastere prin vaccinarea contra hepatititelor cu virusul A si virusul B. In felul acesta capatam anticorpi protectori contra celor doua virusuri hepatitice A si B, dar si a virusurilor E si D. Si preventia continua pe parcursul vietii cu respectarea regulilor de igiena personala stiut fiind ca virusurile hepatitice A si E se transmit pe cale fecal-orala.
Din pacate, in prezent nu avem un vaccin contra virusului hepatitic C, de altfel un virus ciudat si sever, care se transmite prin contact sexual neprotejat si sange (inclusiv produse de sange) contaminat.
"In momentul de fata putem spune ca in ceea ce priveste etiologia cirozelor hepatice, putem vorbi de o etiologie generata de virusul hepatic C cam in 60% din cazuri, cu variatii mici, iar virusul hepatitic B de sine statator se face si el responsabil de circa 20% la pacienti nascuti inainte de 1996, cand a inceput vaccinarea nou-nascutilor in Romania", precizeaza prof. dr. Streinu-Cercel.
La ora actuala, se discuta despre opt virusuri hepatitice (A, B, C, D, E, G, TTV, SEN), si specialistii sunt convinsi ca, asa cum spunea profesorul Stefan Nicolau cu cateva decenii in urma, nu vor ajunge literele alfabetului pentru a boteza aceste virusuri. Important este ca medicii au la dispozitie teste performante si tratamente care tintesc cu mare precizie virusurile hepatitice.
"In domeniul hepatitelor cronice virale putem spune ca am ajuns in faza in care o astfel de boala poate fi tratata si vindecata. Se vorbeste din ce in ce mai mult de vindecarea functionala in infectia cu virusul hepatic B, dar din ce in ce mai mult si in cazul pacientilor infectati cu HIV. Deci avem o boala generata de infectia cu virus hepatic C care este vindecabila in momentul de fata. Studiile internationale, care sunt studii de faza trei, arata ca putem sa vindecam pana la aproape de 100% acesti pacienti. Nici virusul nu a stat degeaba si am descoperit mutatii ale lui, salbatice, care ne pun in situatia de a face un prescreening inainte de inceperea tratamentului, in asa fel incat sa stim exact ce dam pacientului, pe ce perioada si cu ce rezultate", explica prof. dr. Streinu-Cercel.