Teste obligatorii pentru VHB B si VHCC pentru prevenirea transmiterii de la mama la nou-nascut

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice (APAH-RO) impreuna cu Asociatia Pacientilor Cronici (APCR) atrag atentia asupra importantei testarii pentru virusul hepatitelor B (VHB) si C (VHC) in cazul femeii care doreste sa aduca pe lume un copil si in cazul gravidei pentru a preveni transmiterea acestei infectii la noul nascut.
In acest sens, dr. Gabriel Coltan, medic primar la Institutul National de Boli Infectioase (INBI) "Prof. Dr. Matei Bals", spune ca este necesara o hotarare de Guvern in care sa se stipuleze includerea "in bateria de teste obligatorii pentru femeia gravida si a testelor pentru VHB si VHC", ceea ce va preveni trasmiterea infectiei la noul nascut.
De asemenea, pacientii cu hepatite reprezentanti de APAH-RO si medicii subliniaza necesitatea intocmirii registrului unic al hepatitelor, punctul de plecare fiind o hotarare de guvern. Pentru intocmirea acestui registru ar putea fi folosit modelul HIV/SIDA - care beneficiaza de un program national, de un registru unic, de centre specializate - initiat si derulat la INBI "Matei Bals" apreciat la nivel european.
"La "Matei Bals" exista medici care au multi pacienti in tratament pentru hepatite, aici s-au realizat in premiera punctii biopsii hepatice, exista o baza de date care poate fi folosita la intocmirea acestui registru unic si un model care poate fi aplicat. Dar mai e nevoie si de vointa", precizeaza dr Gabriel Coltan.

Marilena Debu, presedintele APAH-RO, subliniaza ca, odata cu realizarea acestui registru unic, s-ar pute sti numarul exact al pacientilor cu hepatite, numarul pacientilor aflati in tratament, s-ar inlesni intrarea pe tratamente si, astfel, scurtarea duratei de asteptare pe celebrele liste.
In privinta terapiilor, dr Coltan spune ca, "desi nu exista dezlegare, totusi se intocmesc dosare pentru triterapie si, probabil, programul de sanatate pentru hepatite va fi reevaluat si, astfel, se vor aproba si aceste terapii". La ora actuala, sansa de a urma aceste terapii o reprezinta studiile clinice. 200 de pacienti cu hepatite au fost in asemenea studii prin care au beneficiat de terapii de ultima ora. Dr Coltan spune ca "Romania este recunoscuta pentru competenta echipelor de medici care participa la aceste clinice. Un exemplu il reprezinta INBI "Matei Bals" care prin managerul lui prof. dr. Adrian Streinu Cercel, a primit, recent, un premiu de excelenta la categoria studii clinic derulate.
Cezar Irimia, presedintele APCR, insista asupra necesitatii modificarii de urgenta a listelor de medicamente prin introducerea noilor terapii pentru ca si pacientii romani, ca si restul pacientilor din UE, sa aiba acces la acestea.
Incepand cu 15 martie, APAH-RO ii anunta pe pacientii cu hepatite ca au la dispozitie call-center 0268 47 44 00 pentru informatii, consiliere juridica, psihologica, asigurandu-se confidentialitate.
APAH-RO deruleaza campania Ziua Mamei cu Hepatita. In mai multe localitati din tara sunt programate intalniri cu pacientii, persoanele care doresc sa afle mai multe jnformatii despre afectiunile hepatice si medicii. Campania se afla la a patra editie si este, ca de fiecare data, o ocazie de a sensibiliza asupra importantei testarii tinerelor femei pentru infectia cu virusurile B si C inainte de a ramane insarcinate sau cel tarziu in timpul sarcinii. Desi ne izbim de bariera financiara, trebuie sa ne gandim ca, prin testare si o urmarire corespunzatoare a unei femei cu hepatita se scade posibilitatea de transmitere a infectiei cu virus hepatitic de la mama la copilul nou-nascut", avertizeaza Marinela Debu, presedinta APAH-RO.