Riscul de cancer asociat cu scanarea medicala efectuata in copilarie si adolescenta este confirmat de cel mai amplu studiu realizat pana acum consacrat expunerii la iradieri in scop medical. Studiul, publicat in British Medical Journal (BMJ), este coordonat de profesorul John Mathews de la Universitatea din Melbourne si avertizeaza ca, desi riscul de cancer este mic, el exista in cazul copiilor si adolescentilor ce au facut asemenea investigatii si nu trebuie neglijat.
Echipa profesorului Mathews a comparat rata incidentei cancerului la pacienti care au fost expusi investigatiilor de acest tip la varste intre 0 si 19 ani cu persoane cu aceleasi varste care nu au fost supusi scanarilor medicale. Datele au aratat ca, rata incidentei cancerului era mai mai mare in grupul expus, riscul crescand cu 16% cu fiecare examen medical. In privinta tumorilor cerebrale depistate la persoanele din grupul expus, studiul indica faptul ca incidenta acestora scade pe masura ce trece timpul de la prima expunere si se mareste la iradieri repetate. In schimb, in grupul pacientilor expusi, cu varste intre 15 si 19 ani, s-a inregistrat un risc mai mare in privinta tumorilor solide, altele decat cele cerebrale. S-a mai observat o crestere a riscului la fete comparativ cu baietii (23% fata de 14%).
Pentru a reduce acest pericol, autorii studiului recomanda colegilor lor medici sa cantareasca foarte bine beneficiile si riscurile atunci cand trimit un copil la asemenea investigatii. Ei avertizeaza ca scanerul medical, folosit din ce in ce mai mult, permite vizualizarea tesuturilor si organelor cu ajutorul razelor X, dar iradierea ce insoteste aceaste investigatii medicale ar putea, de-a lungul anilor, sa aiba consecinte severe asupra sanatatii.
Presedintele Societatii de Radiologie si Imagistica Medicala, profesorul doctor Gheorghe Iana, subliniaza ca "expunerile repetate la varsta copilariei la razele X reprezinta un factor de risc pentru dezvoltarea de procese neoplazice mai tarziu, la tinerete sau maturitate. De altfel, profesorul Gheorge Iana insista asupra acestui aspect in discutia cu parintii care fac presiuni cu scopul de a influenta decizia medicului. Profesorul Iana mai precizeaza ca atunci cand vorbim de scanare medicala, vorbim despre computer tomograf (CT). Si ca exista alte posibilitati imagistice pentru a inlocui CT, respectiv rezonanta magnetica nucleara (RMN) sau ecografia care nu presupun radiatii ionizante sau raze X.
De legatura dintre investigatiile computer tomograf si riscul de cancer s-a ocupat inca de anul trecut un studiu realizat in Marea Britanie. Studiul britanic insista asupra necesitatii respectarii dozarilor si a inlocurii aparatelor de acest timp cu cele performante, de ultima generatie.