Magda Marincovici (Jurnalul National): Thigh gap, un model periculos de a slabi
De la silueta "snur" la silueta cu picioare subtiri si sanii mari

Thigh gap este un model de a slabi, periculos, dar din ce in ce mai frecvent printre adolescente constand intr-o noua morfologie a corpului, respectiv o distanta cat mai mare intre coapse, care, atunci cand picioarele sunt intinse, nu se ating. Thigh gap presupune o scadere periculoasa in greutate, ceea ce ii determina pe specialisti sa vorbeasca despre anorexie, o tulburare de comportament alimentar cu consecinte grave, despre depresie si chiar despre tentative de suicid.
Thigh gap consta intr-un regim alimentar restrictiv, frustrant, dublat de exercitii fizice speciale pentru modificarea fizicului in asa fel incat sa se incadreze in sintagma: "subtire peste tot, cu exceptia sanilor". Etapa finala a acestui chin este testul cu cana. Daca este asezata intre picioarele intinse si cade, testul e trecut.
Thigh gap a venit din Statele Unite si a s-a raspandit prin retelele de socializare, castigand teren in Europa printre fetele de 10-12 ani. Dar thigh gap este, de asemenea, un mod de a apartine unei comunitati, un fenomen in plina extindere. Pe Facebook se lanseaza diverse diete si exercitii de gimnastica pentru a obtine un tigh gap asemanator unui model sau altul, cel mai des invocat fiind cel al Carei Delevigne, imagina papusii Barbie de vreo doua decenii. Astfel, fetele din colegii formeaza "grupuri" distincte a caror regula de baza este "infometarea". Si, din nefericire, acest stil de viata este adoptat de fete intr-o perioada cand corpul lor se afla in plin proces de dezvoltare. In loc de aproximativ 2.000 de calorii zilnic recomandate de nutritionisti la aceasta varsta, adolescentele se straduiesc sa nu depaseasca 600 de calorii. Restrictia alimentara extrem de severa deschide calea anorexiei, o boala ce pune intr-un real pericol sanatatea. Si, potrivit statisticilor, este in crestere numarul adolescentelor afectate de anorexie.
In noua morfologie, sanii sunt acceptati, doar partea inferioara a corpului trebuie remodelata, picioarele sa fie cat mai subtiri pentru a fi cat mai aproape de modelul celebrei papusi Barbie. "Sa ai acel spatiu este extrem de dificil de obtinut" intrucat este o "problema de structura osoasa" si este o particularitate pe care putine femei o au, avertizeaza Barbara Greenbert, psiholog si specialist in psihologia adolescentilor in Connecticut (SUA). In opinia psihologilor, explicatiile acestui fenomen periculos sunt multiple: promovarea pana la saturatie a modelului papusii Barbie, a tot soiul de diete de slabit lansate de vip-uri, obezitatea pediatrica devenita un flagel, esecul aproape sigur al unei fete plinute de a se afirma in plan social, profesional etc.