Magda Marincovici (Jurnalul National): Raceli de sezon, fara pastile. Ceaiuri, cataplasme, masaj cu uleiuri din plante aromate contra febrei, tusei durerilor de cap

In cazul racelilor de sezon nu exista un tratament specific, ci unul simptomatic, prescris de medic, cea mai mare greseala fiind automedicatia si mai ales administrarea de antibiotice fara sfatului doctorului. In aceste conditii, o solutie poate fi tratamentul naturist.
Principalele simptome ale virozelor de sezon sunt febra, tusea, durerile de cap.
Camforul ajuta la descongestionarea cailor respiratorii si a plamanilor si, totodata, scade febra. Miraculoasa este catina in scaderea febrei: 6 linguri de sirop de catina diluat in putina apa, luat pe stomacul gol. Febra poate fi scazuta cu tinctura de smirna diluata in apa, cate o lingurita de 3 ori pe zi. Si mugurii de plop, dar si ceapa maruntita pusa in sosete ajuta la scaderea febrei.
Tusea seaca, iritativa sau productiva este o caracteristica a racelilor de sezon. De tuse putem scapa si fara medicamente, ci cu suc de ridiche neagra preparat acasa. Scobim o ridiche si punem putina zhar, iar sucul contribuie la calmarea tusei.
De asemenea, ridichea proaspata si sucul de lamaie sunt eficiente in cazul in care avem nasul infundat. Inhalatiile cu plante aromate - menta, busuioc, cimbru , facute seara ajuta la desfundarea nasului. In cazul durerilor de gat, eficiente sunt ceaiurile caldute din salvie, busuoic, cimbrisor.
Si durerile de cap pot fi eliminate fara pastile, ci cu uleiuri: din menta, de lamaie, de roinita. Le folosim seara sau atunci cand durerile se intensifica, masand usor tamplele. Eficiente sunt si cataplasmele cu cartof crud si ras, aplicate de 3 ori pe zi si tinute, de fiecare data, cate o jumatate de ora.
Evident, in cazul in care simptomele se accentueaza si starea generala se degradeaza, trebuie consultat medicul de familie.
Mai ales in aceasta perioada cadem in pacatul automedicatiei si, in special, al inghitirii fara nici o noima de antibiotice. "Vine iarna cu raceli si gripa si toata lumea vrea antibiotice", avertiza recent doctorul Sorin Petrea, directorul medical al Institutului National de Boli Infectioase (INBI) "Matei Bals".
Dar trebuie retinut ca racelile si infectiile virale nu sunt sensibile la antibiotice, iar administrarea acestor medicamente fara prescriptia medicului poate afecta flora intestinala, generand rezistenta cu efecte severe, atrage atentia prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul INBI "Matei Bals". Un alt pericol al automedicatiei mai frecvent iarna, sezonul gripei si infectiilor virale respirtorii, il reprezinta administrarea, fara recomandarea medicului, de aspirina sau alte medicamente pe baza de salicilina. Astfel, copiii intre 4 si 16 ani care sunt tratati cu aspirina pot face sindromul Reye, extrem de sever.