Magda Marincovici (Jurnalul National): Pete rosii si basicute din cauza soarelui. Razele ultraviolete pot reactiva herpesul la nivelul buzelor

Statistic, intre 10% si 20% din populatie este afectata de alergiile solare, majoritatea femei. Acestea sunt cauzate in proportie de 80% de radiatiile ultraviolete A (UVA), 12% de radiatiile ultaviolete B (UVB ) si 8% de radiatii UVA/UVB.

Doctorul Jean Pierre Cesarini, medic specialist, oncolog si presedinte al Asociatiei pentru Protectie Solara din Franta, spune ca "nu putem vorbi de alergii propriu-zise, ci mai curand de o reactii locale cutanate. Simptomele sunt direct proportionale cu cantitatea de raze ultraviolete (UV) acumulate. Astfel, dupa a doua sau a treia expunere, apar pe piele o eruptie, mici pete rosii, basicute sau bubulite, in special in zona decolteului, a gatului, bratelor, umerilor etc. Adica in zone expuse in mod constant in timpul verii nu neaparat cand suntem la plaja. La unele persoane, alergiile solare pot fi asociate cu mancarimi, usoara febra si chiar insomnii. La alte persoane, acest fenomen dispare dupa circa opt zile, bronzul avand un rol protector. Simptomele similare celor ale urticariei se intalnesc la 10% dintre adulti, in special la femei (90%). In mod cu totul inexplicabil, simptomele alergiilor solare sunt mai rare la copiii sub 18 ani si la adultii peste 50 de ani. Se stie, de asemenea, ca o tanara prezinta un risc mai mare de alergii solare daca mama ei face frecvent acest tip de alergii. Cauzele acestei reactii alergice inca nu sunt complet lamurite. Unii dermatologi suspecteaza radiatiile UVA. Aceasta ipoteza este pusa in legatura directa cu folosirea incorecta a cremelor solare care ar putea explica cresterea numarului persoanelor care sufera asemenea reactii ce, uneori, le pot compromite sejurul de cateva zile la mare. Pentru ca trebuie sa retinem ca majoritatea cremelor cu protectie ne feresc de actiunea razelor UVB si doar partial de cea a razelor UVA, acestea din urma fiind mai mult implicate in declansarea reactiilor de tip alergic la soare. De asemenea, o explicatie a cresterii frecventei acestui tip de reactii o reprezinta expunerea prelungita fara o protectie adecvata la razele UV. Doctorul Doina Baldovinescu recomanda persoanelor cu sensibilitate accentuata a pielii sa consulte medicul pentru eventuale tratamente preventive inainte de a merge la mare. Iar daca reactiile au aparut, vor renunta total la a mai face plaja. Apoi, trebuie retinut ca nu orice reactie cutanata este provocata de actiunea UV. Dupa cum este posibil ca reactivarea herpesului la nivelul buzelor sa fie provocata de expunerea la soare. Doctorul Doina Baldovinescu mai precizeaza ca sunt unele medicamente care sensibilizeaza pielea la actiunea luminii solare, motiv pentru care recomanda evitarea expunerii la UV in timpul administrarii acestor medicamente. De asemenea, chiar si unele produse cosmetice pot contribui la sensibilizarea pielii.