Magda Marincovici (Jurnalul National) : Otita de piscina, boala infectioasa care, netratata la timp in mod corect, poate provoca surditate

Otita externa, numita in mod curent si otita de pisicina, este mai frecventa in sezonul cald, cei mai afectati fiind copiii, atrage atentia profesorul doctor Dorin Sarafoleanu. Totusi, trebuie sa retinem ca nu doar apa din piscina sau de mare, ci apa, in general, patrunsa in ureche si care stagneaza favorizeaza dezvoltarea ciupercilor si aparitia micozei.
Simptomele otitei de externe sunt: dureri si prurit (mancarimi) la nivelul urechii, scurgeri purulente (otoree purulenta), senzatia de ureche infundata. Daca nu se administreaza un tratament corect, in timp util, durerile se accentueaza pana la imposibilitatea de mai fi suportate, se formeaza dopuri si se instaleaza scaderea auzului (hipoacuzie). Specialistii ORL atrag atentia ca otita externa se vindeca fara sechele daca tratamentul este administrat corect si prompt. In caz contrar, otita externa poate duce la afectarea calitatii auzului si chiar la piederea definitiva a auzului. Acest pericol exista si in cazul in care apelam la leacuri babesti, la automedicatie sau la unele picaturi despre care am auzit ca ar fi eficiente. De altfel, diagnosticul corect de otita externa si cauza acesteia sunt precizate exclusiv de medicul ORL-ist. De regula, tratamentul presupune aspiratie sau spalaturi auriculare pentru eliminarea secretiilor micotice, administrarea unor medicamente lichide, solutii antimicotice, alcool iodat sau betadina si, daca este cazul, medicamente contra febrei, antibiotice.
Profesorul doctor Dorin Sarafoleanu insista asupra catorva masuri cu ajutorul carora putem preveni otita externa si complicatiile acesteia. Preventia inseamna ca bazinele trebuie igienizate periodic in mod corespunzator, sa aiba filtre pentru retinerea impuritatilor, apa sa fie schimbata si dezinfectata zilnic cu substante eficiente. Din pacate, aceste masuri nu sunt intocmai respectate, in plus si cei care vin la piscina contribuie la contaminarea apei. Or acest risc s-ar diminua foarte mult daca fiecare dintre noi am face un dus inainte de a intra si a iesi din piscina.
Otita de piscina poate fi prevenita prin folosirea dopurilor pentru urechi care limiteaza patrunderea apei si a microbilor. Mai trebuie sa stim ca o sursa de microbi localizati in urechi sunt si betisoarele nesterile. Motiv pentru care medicii ne recomanda sa le folosim mai rar si cu miscari usoare, pentru a nu provoca lezini in care sa se adaposteasca microbi.

Alte boli luate de la strand

• Furunculul provocat de stafilococi din apa
• Conjunctivita de bazin
• Dizenteria declansata de apa contaminata cu bacterii din materii fecale
• Ciuperca piciorului luata atunci cand mergem desculti pe marginea piscinei contaminate
• Pitiriazisul, boala a pielii provocata de o ciuperca, manifestata sub forma de pete inchise la culoare in zona toracelui
• Trichomonioza, boala cu localizare genitala
• Giardioza, localizata la nivelul intestinului.