Magda Marincovici (Jurnalul National) : Obiectele cele de toate zilele, pline de microbi
In para dusului isi face culcus o bacterie foarte asemanatoare cu cea care provoaca tuberculoza
Para dusului. Capul periutei de dinti. Telecomanda. Intrerupatorul de lumina. Telefonul mobil. Butonul liftului. Barele scarilor. Tastele laptopului. Gheata. Imprimanta... Acestea sunt doar o parte dintre obiectele folosite zilnic de mai multe persoane si care, in majoritatea lor, sunt "cuiburi" de microbi. In para dusului isi face culcus o bacterie foarte asemanatoare cu cea care este la originea tuberculozei (Mycobacterium tuberculosis). Este adevarat ca bacteria din para dusului (Mycobacterium avium) este mai putin virulenta comparativ cu cea care provoaca tuberculoza. Totusi, si bacteria din para dusului poate provoca grave probleme respiratorii indeosebi persoanelor cu sistemul imun slabit. Tocmai periuta de dinti in care ne punem toata increderea ca ne va scapa de microbii pititi printre dinti adaposteste germeni. Acum, cel care foloseste periuta de dinti se imunizeaza la actiunea acestor germeni. Problema apare daca periuta de dinti este folosita de mai multe persoane si daca este schimbata rar. Telecomenzile - de la televizor, aer conditionat etc. - trec din mana in mana si au devenit "paradisul bacteriilor". Intrerupatoarele, in special cele de la bucatarie si baie, tocmai pentru ca sunt folosite frecvent, sunt colonizate de microbi. Telefonul mobil si in egala masura telefonul fix sunt locuri caldute, foarte agreate de microbi, care ajung usor in organism.
Acelasi lucru se poate spune fara nici o teama de greseala despre barele scarilor: de la metrou si celelalte mijloace de transport in comun de la suprafata, dar si cele ale blocurilor si ale altor cladiri in care intra si din care ies multe persoane. Si pentru ca am ajuns in spatii comune, ganditi-va ce se gaseste pe distribuitoarele automate de bauturi si unele alimente pe care nimeni, niciodata nu le decontamineaza sau pe butonul liftului.
Mai ales in zilele caniculare ne racorim cu un ceai sau o apa cu gheata. Un recent studiu efectuat in SUA facea o comparatie care ne da fiori pe sira spinarii: apa folosita in restaurante pentru gheata este aproape la fel de plina de germeni ca si apa de la toaleta. Asa o fi la ei! Dar cu siguranta ca nu ne-a interesat din ce apa este obtinut cubul de gheata care raceste bautura din pahar. Si, atunci, singura solutie este sa renuntam la gheata, in restaurante, baruri...
Sa recunoastem ca, nu de putine ori, secretii bucale, nazale sau lacrimale ajung pe tastele calculatorului fie direct, fie prin intermediul degetelor. Si numai aceasta avertizare este suficienta pentru a ne da seama ce se afla pe tastele calculatorului sau laptopului. Butonul verde, cel care activeaza imprimanta, este unul dintre cele mai folosite de foarte multi angajati. De aceea, imprimantele sunt considerate printre obiectele de birou cele mai contaminate cu microbi cu potential patogen. Ce-i de facut, deoarece viata noastra atat la serviciu cat si acasa se scurge printre aceste obiecte. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals" ne da cateva sfaturi: periodic, sa schimbam unele obiecte de igiena (dusul, periuta de dinti), sa decontaminam cu substante speciale, periodic, tastele, suprafata biroului etc. Dar, esential, pentru a stopa patrunderea in organism a microbilor este spalatul pe maini frecvent si temeinic, cu multa apa si sapun, mai ales inainte si dupa ce mancam, inainte si dupa ce folosim grupul sanitar.