Magda Marincovici (Jurnalul National): O inima artificiala aproape perfecta
Prof. dr. Alain Carpentier a lucrat 25 de ani pentru a obtine aceasta performanta medicala

La 18 decembrie, la Spitalul Georges-Pompidou din Paris, un barbat in varsta de 75 de ani a primit o inima artificiala definitiva. Dupa trei zile de la miraculoasa interventie chirurgicala barbatul e bine, spre satisfactia profesorului Alain Carpentier, coordonatorul si realizatorul acestei premiere medicale chirurgicale. De inima artificiala au mai beneficiat si alti pacienti. Dar acelea sunt inimi artificiale temporare, care tin pacientul in viata in asteptarea unei grefe. Acum vorbim despre o inima artificiala autonoma, conceputa de compania franceza Carmat.
Proteza "imita in intregime o inima umana normala cu doua ventricule care mobilizeaza sangele precum o face musculatura cardiaca, cu senzori care permit accelerarea inimii, cresterea sau reducerea fluxului. Pacientul doarme, el scade. Urca scari, se accelereaza, asa ca nu are nimic de-a face cu o pompa mecanica", explica Philippe Pouletty, din partea companiei franceze. De aproape doua decenii si jumatate, profesorul Alain Carpentier s-a ocupat cu punerea la punct a unei inimi artificiale cat mai aproape de cea naturala conceputa de Creator. De altfel, prof. Carpentier este cel care, la finele anilor ’60, a anuntat o geniala performanta: valve din tesuturi de animal. Dar marea ambitie a profesorului a fost crearea unei inimi artificiale similara celei cu care omul vine pe lume. Aceasta inima artificiala, cu armatura dintr-un plastic dur precum metalul, reproduce fiziologia inimii normale, cu doua ventricule si cu bataile sale, cu ajutorul unei pompe cu motor. De asemenea, se poate adapta la conditiile de viata obisnuite, gratie unui sistem electronic incorporat, extrem de sofisticat, care raspunde nevoilor organismului in functie de activitatea la care e supus. Pentru a functiona, inima lui Carpentier are nevoie totusi de doua baterii externe, fiecare de marimea unei carti de buzunar. Bateriile se conecteaza cu ajutorul unui fir de 8 mm diametru care ajunge in corp, sub piept.
Costul inimii artificiale autonome este intre 140.000 si 180.000 de euro. Pentru a evita o problema des intalnita ¬ formarea cheagurilor de sange ¬ cu care s-au confruntat modele concurente, sunt utilizate biomateriale testate deja in valvele cardiace, cele inventate de profesorul Carpentier si folosite in intreaga lume. Datorita acestor tesuturi, "pacientii nu au nevoie de anticoagulante", a precizat profesorul Carpentier.
Intrebat daca nu i-a fost teama sa se atinga de un organ "incarcat de simboluri" cum este inima, prof. Carpentier a spus: "In fond, inima este un organ mitic deoarece este absolut necesar vietii, dar, de asemenea, extrem de sensibil la emotii. Ceea ce este complicat in conceperea protezei nu este functia mecanica. Inainte de toate, inima nu este altceva decat o pompa mai mare. Ficatul sau rinichiul sunt organe mai complexe. Dificultatea consta in reglarea inimii artificiale in functie de exigentele organismului. Presedintele Francois Hollande l-a felicitat pe prof. Alain Carpentier, spunand ca aceasta inima este "opera lui". Intr-o scrisoare adresata profesorului Carpentier, presedintele Hollande numea aceasta premiera medicala o "aventura stiintifica" si sublinia ca Franta poate fi mandra de aceasta actiune exceptionala pusa in serviciul progresului umanitatii.