Magda Marincovici (Jurnalul National): O boala numita dependenta de jocuri

"Vindecarea" de aceasta afectiune se face cu efort propriu si consiliere de specialitate
Se destinde. Se amuza chiar daca pierde sau castiga. Si-l abandoneaza fara nici o dificultate. Acesta este jucatorul care nu are probleme. Cand jucatorul pune jocul in centrul preocuparilor lui. Cand ii creste ritmul cardiac. Si cand sumele de bani investite sunt din ce in ce mai mari cu consecinte dezastruoase, jocul nu mai este o joaca si jucatorul este un om bolnav. Este jucatorul la risc, care pune la bataie sume importante, incercand astfel sa faca fata unor dificultati financiare. Sau jucatorul obsedat, pentru care jocul a devenit o veritabila patima, o dependenta. Cu cat jucatorul iroseste mai multi bani, cu atat este mai puternica obsesia care-l stapaneste. Potrivit unor date, aproximativ 3% dintre jucatori risipesc peste 1.500 de euro pe an. Sunt acei jucatorii fara probleme majore, care nu sunt dependenti de joc. 10% prezinta un risc scazut, 23%, un risc moderat si 49% sunt jucatori obsedati. Sunt anumite semne care pot indica faptul ca o persoana dezvolta o dependenta de joc. O asemenea persoana joaca frecvent si nu tine seama de sumele prevazute initial. Este un semn ca persoana respectiva pierde controlul, ceea ce este cu atat mai grav cu cat ea aloca acestui viciu mai multi si mai multi bani, peste posibilitatile financiare. Astfel, ajunge la imprumuturi fara acoperire, la amanetarea unor bunuri, la faliment.

Un alt semn alarmant: jucatorul pierde din ce in ce mai mult timp cu obsesia lui. Jocul ii invadeaza viata. El nu se mai poate opri, isi neglijeaza total jobul, familia, prietenii... Psihologul Mihaela Zivari spune ca sunt adictii chimice (alcool, droguri, tutun, sedative, somnifere) si adictii psihice, din care fac parte jocurile patologice. Adictia de jocuri se caracterizeaza prin faptul ca jucatorul nu-si mai stapaneste impulsurile de a juca, de a risca, de a nu mai reveni chiar daca a pierdut. Este jocul patologic, o veritabila boala mai frecventa decat ne imaginam.

Comportamentul general al unui asemenea jucator este bulversat. Este iritabil, dezagreabil pentru cei din jur. Este momentul de cumpana cand inca mai poate evita consecintele dramatice.
Psihologul Mihaela Zivari spune ca primul pas spre desprinderea de aceasta obsesie este recunoasterea motivatiilor, de ce persoana respectiva a ajuns in aceasta situatie. Si cu efort propriu, si din partea prietenilor, aceasta persoana trebuie sa constientizeze cat timp si cati bani iroseste si sa inlocuiasca treptat jocul cu alte activitati care implica relatii cu alte persoane: spectacole, excursii, actiuni de voluntariat. Evident, la un moment dat, persoana respectiva va fi pusa in situatia de a alege intre joc si o activitate utila. Iar daca ea va opta pentru o activitate utila este foarte important. "Vindecarea" de aceasta boala se face cu efort propriu si consiliere de specialitate. Din pacate, la noi nu sunt asociatii sau organizatii de genul "jucatorii anonimi". Dar psihologii recomanda psihoterapia pentru acest tip de dependenta care asigura un suport competent acestor persoane. Potrivit unor estimari, in tara noastra ar fi 1.500.000 de jucatori, din care aproximativ 120.000 dintre ei sufera de aceasta boala.