Magda Marincovici (Jurnalul National) : Metoda noua de reparare a valvelor cardiace: fara deschiderea inimii si intreruperea circulatiei sangelui

TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) este o metoda noua de inlocuire a valvelor cardiace, indicata in special pacientilor care au contraindicatie pentru chirurgia conventionala sau care prezinta particularitati ce maresc riscul chirurgical.
Dintre bolile valvulare, ingustarea valvei aortice este cea mai frecventa. Se apreciaza ca este mai intalnita o data cu inaintarea in varsta, mai ales la persoanele peste 65 de ani. Specialistii francezi au prezentat, recent, la un congres de cardiologie tehnica TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) de reparare a valvei intr-o modalitate mai putin agresiva pentru pacient.
Se stie ca valvele cardiace imbatranesc. Aceasta se traduce prin calcificarea lor, care, daca este accentuata, impune o interventie chirurgicala de inlocuire. Deoarece, cu timpul, valvele pot deveni rigide, provoacand ingustarea si impiedicarea unei circulatii normale a sangelui. Ceea ce, in final, face ca viata pacientului sa fie pusa in pericol. Inlocuirea valvelor cardiace reprezinta o interventie chirurgicala de mare complexitate, ce presupune un grad sporit de profesionalism. Cea mai noua generatie de valve folosite in metoda TAVI au fost prezentate recent si ele sunt destinate in special pacientilor sensibili sau in varsta.
In metoda TAVI, valva aortica inlocuita este strecurata pana la inima printr-un cateter fie prin artera femurala, fie, atunci cand este posibil, printr-o mica incizie efectuata la nivelul coastelor. In procedura conventionala, pacientul este conectat la o instalatie cord-plaman, inima este oprita, chirurgul o deschide si inlocuieste valva alterata cu o alta cu proteza mecanica sau biologica. Prin noua metoda nu se deschide inima si nu se opreste fluxul de sange pentru a inlocui valva bolnava. La originea acestei tehnici se afla metoda de inserare a protezei intr-un stent cu plasa, folosita pentru mentinerea deschise a arterelor coronariene, dupa un infarct.
Noile proteze sunt realizate manual in Asia si sunt considerate veritabile bijuterii ale tehnicii. Evident, pretul acestora este pe masura: 28.000 euro, din care 18.000 pentru materialul folosit. Medicii subliniaza ca procedura aceasta este rezervata pacientilor care prezinta contraindicatii la interventia clasica. Avantajele noii proceduri sunt multiple: mai putine zile de spitalizare post-operatie, refacerea mai rapida a pacientului ¬ in 2-3 saptamani ¬, comparativ cu 6 saptamani in cazul interventiei clasice si, important, scade intensitatea durerilor.