Jurnalul National: Mai usor cu sarea in bucate! Cele mai sarate alimente din galantare sunt: mezelurile, unele branzeturi, afumaturile etc. (Autoare: Magda Marincovici)
Organizatia Mondiala a Sanatatii limiteaza consumul de sare la 5 g zilnic, dar la ora actuala in nici o tara nu este respectata aceasta recomandare. Consecinta ne este explicata de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. "Excesul de sare in alimentatie (datorat in special cantitatii de sare prezenta in alimentele industriale) ne expune unor afectiuni ca hipertensiunea arteriala, maladii cardiovasculare (infarct de miocard), cerebrovasculare (accident vascular cerebral), osteoporoza, calculi renali, guta, artroze, artrite, calculi biliari, unele forme de cancer, obezitate, celulita".
O ancheta a departamentului american al agriculturii (USDA), publicata in urma cu cateva luni in Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, constata ca adultii amatori de sandvisuri consuma mai multa sare comparativ cu cei care nu-si acopera in acest mod, frecvent, foamea. Cantitatea de sodiu ingerata se ridica la aproximativ 3,9 g de sodiu (9,75 g de sare) in cazul consumatorilor de sandvisuri, fata de 3,2 g (8 g de sare) in cazul celorlalte persoane. Potrivit autorilor anchetei, sandivisurile contin, in medie, o cincime din consumul zilnic de sodiu, recomandat de USDA, care se ridica la 2,3 g (5,75 g sare), adica echivalentul unei lingurite. Mezelurile, de baza in majoritatea sandvisurilor, fac parte din categoria alimentelor cele mai bogate in sodiu. "Nu vom renunta la aceste alimente, dar vom limita consumul acestora", recomanda Patricia Guenther, nutritionist si cercetator la Universitatea Utah. Atentie! Branza si painea, mai precis celebra bagheta, figureaza pe aceeasi lista a alimentelor cu continut mare de sodiu. Unul dintre principalii autori ai anchetei, Rhonda Sebastian, ne sfatuieste sa ajustam portiile, sa folosim mai mult legumele proaspete, care contin infinit mai putina sare comparativ cu alimentele industriale. "Trebuie sa ne obisnuim sa ne preparam acasa sandivisul si sa nu-l mai cumparam din supermarket", spune Rhonda Sebastian.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi a selectat cateva dintre alimentele bogate in sare care ne ispitesc din galantare: supe, hering sarat, ansoa in sare, sunca, salam, somon afumat, carnati, telemea, pastrama, pateuri etc.
Permanent trebuie sa avem in vedere ca, in mod natural, alimentele - carnea, fructele, legumele, oualele, lactatele etc. - contin o cantitate suficienta de sodiu, "astfel incat sa ne asigure necesarul zilnic, fara a mai necesar sa adaugam mari cantitati de sare in mancaruri. Dar alimentele procesate industrial cantitati mari de sare, ceea ce duce la o depasire de 3 - 4 ori a necesarului zilnic", subliniaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. "In cazul in care obiectivul de a reduce consumul de sare cu 30% la nivel global pana in 2025 este atins, milioane de vieti pot fi salvate de boli de inima, accident vascular cerebral si de starile aferente de boala", susine dr. Oleg Chestnov, director general adjunct pentru boli netransmisibile si sanatate mintalal in cadrul OMS.