Magda Marincovici (Jurnalul National): Lupta cu cancerul incepe cu preventia

La nivel globl, 50% dintre tari, printre care si Romania, nu au registre nationale pentru cancer
La nivel global, jumatate dintre tari au dificultati in privinta preventiei cancerului, a asigurarii tratamentului si ingrijirii necesare pe termen lung pacientilor cu neoplazii, concluzioneaza o ancheta a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, publicata recent. Ceea ce inseamna, de fapt, ca in aceste tari lipseste un plan de lupta contra cancerului care are cativa piloni esentiali: preventie, depistare precoce, tratament si ingrijire pe termen lung cu scopul de a evita suferintele pacientilor. Cercetarile actuale dovedesc ca un sfert dintre decesele provocate de cancer sunt provocate de factori de risc evitabili cum sunt: tabagismul, obezitatea, alcoolul si unele infectii. Mai multe forme de cancer - mamar, de col uterin, colorectal - ar putea fi vindecate daca ar fi depistate in faze incipiente. In nici un colt al lumii cancerul nu ar trebui sa fie sinonim cu condamnarea la moarte, deoarece sunt mijloace eficiente de a preveni si vindeca un mare numar de cancere, explica doctorul Oleg Chestnov, subdirector general OMS, insarcinat cu bolile netransmisibile si sanatatea mintala. In prezent, doar 50% dintre tari au registre nationale de cancer, esentiale pentru a detine informatii asupra tratamentelor, numarului pacientilor si tipurilor de cancere, necesare elaborarii unor politici eficiente de lupta contra cancerului.
In legatura cu tara noastra, in contextul anchetei OMS, Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, precizeaza ca "din 2001 cerem realizarea unui registrul al cancerului tocmai pentru a pune la punct un plan eficient, bazat pe informatii corecte, de lupta contra cancerului. Cu ajutorul acestui registru s-ar monitoriza inclusiv sumele alocate si nu ne-am ghida pe date istorice, pe strategii facute lautareste".
Din cei patru piloni esentiali enumerati de ancheta OMS - preventie, depistare precoce, tratament si ingrijiri pe termen lung - la noi primele doua sunt practic inexistente, explicand de ce costurile cu tratamentul si ingrijirea unui pacientu neoplazic sunt mai mari ca in alte tari. Pentru ca nu avem preventie si depistare precoce, boala e descoperita in faze avansate, iar pacientul are sanse mai mici de supravietuire. Cat priveste tratamentul, noi am inventat listele de asteptare si avem liste de medicamente neactualizate de aproape cinci ani. Desi timpul de asteptare s-a mai scurtat, totusi "sa nu uitam ca pentru un bolnav de cancer si o zi fara tratament poate fi fatala", atrage atentia Cezar Irimia.
Anual, 75.000 de romani sunt diagnosticati cu o forma de cancer si printre ei sunt bolnavi in stadiu avansat, care au nevoie de tratament intr-un timp cat mai scurt pentru a avea sanse decente de supravietuire. Cancerul a provocat, in 2008, in lume, 7,6 milioane de decese. In fiecare an, la nivel global sunt diagnosticate aproape 13 milioane de noi cazuri de cancer.