Magda Marincovici (Jurnalul National): Insecte cu intepaturi fatale. Evitati automedicatia si leacurile babesti

Dintre intepaturile de insecte, in perioadele caniculare si umede, cele mai periculoase sunt cele de albine sau viespi. Reactiile pot fi locale, persistente cateva zile, manifestate prin eritem (inrosire), prurit (mancarime). Dar intepaturile de albine sau viepi pot provoca si reactii severe, respectiv soc anafilactic manifestat prin tulburari de respiratie, iritatia pielii pe suprafete mari, hipotensiune, stare de ameteala si de confuzie. Socul anafilactic este o urgenta medicala si pentru a limita riscul de deces este necesara transportarea pacientului in cel mai scurt timp la o unitate de primiri urgente a unui spital.
Primul ajutor in cazul intepaturilor de albine sau viespi consta in indepartarea acului insectei, spalarea locului cu apa si sapun, aplicarea de comprese reci pentru prevenirea edemului si administrarea unui antihistaminic. Daca edemul, durerea si eritemul se accentueaza este necesara consultarea medicului.
In cazul persoanelor predispuse la soc anafilactic, mai ales atunci cand se pregatesc sa mearga in vacanta, trebuie sa aiba la ele trusa de urgenta cu adrenalina preconditionata intr-o seringa sterila, cu doza unica (diferita pentru adulti si copii), ce poate fi injectata automat intramuscular de pacient sau de alta persoana. Imediat ce apar reactiile severe, trebuie facuta injectia cu adrenalina, care previne scaderea tensiunii arteriale si tulburarile de respiratie. Apoi, pacientul va fi dus la spital, unde va fi monitorizat intr-o sectie de specialitate.
In general, muscaturile provocate de capuse nu prezinta un pericol. Dar exista unele specii de capuse care pot transmite boli severe, chiar letale. In tara noastra, cele mai frecvente boli aparute dupa muscatura de capusa sunt febra butunoasa si boala Lyme etc. Pentru a evita complicatiile, trebuie efectuate cateva manevre in mod corect. Acoperiti in intregime capusa cu crema grasa (crema de maini, crema de fata etc.) cu scopul de a o sufoca, circa zece minute. Apoi, cu ajutorul unei pensete, prindeti capusa de cap cat mai aproape de piele si o extrageti usor, dar ferm. Nu rupeti capusa, deoarece capul ei ar putea ramane in piele. Nu striviti capusa pentru a evia improscarea cu continutul acesteia in ochi, pe alte mucoase si pe piele, ceea ce ar crestre riscul de infectie.
Imediat spalati locul cu apa si sapun si aplicati betadina sau alcool medicinal. Indiferent daca ati scos sau nu capul capusei, consultati medicul de familie sau un specialist in boli infectioase.
In legatura cu intepaturile de tantari trebuie sa stim ca, astfel, poate fi transmis virusul infectiei West Nile. Unele persoane infectate sunt asimptomatice, altele fac forme moderate cu febra, dureri de cap, oboseala, eruptii, ganglioni inflamati etc. Dar un procent mic de persoane infectate cu virusul West Nile pot face encefalita, meningita, cu cefalee, stare de confuzie, convulsii, coma. In aceste cazuri se impune de urgenta consultarea medicului.
Ca regula generala, indiferent ce insecta v-a intepat, nu le "tratati" cu remedii babesti ¬ aplicarea de benzina, acetona, ulei etc. ¬ deoarece maresc riscul de complicatii cu consecinte severe.