Magda Marincovici (Jurnalul National): Hepatita C, o boala vindecabila

In tara noastra, anual, sunt diagnosticati cu virusul hepatitei C aproximativ 7.500 - 8.000 de pacienti

Avem specialisti, din pacate, avem si pacienti infectati cu virusul hepatitei C (VHC), dar ne lipseste tripla terapie din lista de medicamente compensate si gratuite, care mareste sansa de vindecare spre aproximativ 80%, a subliniat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, la lansarea, in premiera, a Coalitiei "Impreuna impotriva hepatitei". In timp ce dubla terapie disponibila acum are o rata de succes de aproximativ 50%, tripla terapie conduce la rate de raspuns de aproape 80%. "De ce ne ocupam acum, in aceasta maniera, de VHC? Raspunsul este simplu: stim incidenta, 3,4% din populatie; stim ca e o boala care se poate vindeca printr-o terapie adecvata si ca, pentru a scadea parametrii epidemiei VHC, screeningul si terapia sunt cele mai bune metode si cele mai la indemana. Proiectul Coalitiei propune solutii pentru tratarea pacientilor cronic, mai ales ca trebuie sa tinem cont ca avem un numar crescut de pacienti, ca urmare a transfuziilor de sange efectuate in perioada anilor ‘80-‘90", spune prof. dr. Streinu-Cercel, managerul INBI "Matei Bals".
Daca VHB (viurusul hepatitei B) este tinut sub control prin introducerea, inca 1995, a vaccinarii obligatorii a nou-nascutului si daca la HIV/SIDA avem un program constant si sustenabil, apreciat la nivel international, la VHC, Romania se plaseaza pe o curba ascendenta, ingrijoratoare. Un studiu privind prevalenta bolilor asociate cu VHC, derulat in 22 de tari europene de referinta, a raportat cea mai mare prevalenta in Romania. Adica, asa cum preciza conf. dr. Liana Gheorghe, sef de sectie la Institutul Clinic Fundeni, 633.080 romani sunt infectati cronic cu VHC. In tara noastra, anual, sunt diagnosticati cu VHC aproximativ 7.500 - 8.000 de pacienti.
Coalitia "Impreuna impotriva hepatitei" are ca obiectiv demararea unui program clar de informare, prevenire, diagnosticare si tratament al pacientilor cu VHC, care sa duca, pama la finalul anului 2020, la plasarea Romaniei in primele cinci locuri ale Indicelui European al Hepatitei, tara noastra pozitionandu-se, in prezent, pe locul 26 din cele 30 ale clasamentului.
In acest sens, se vor derula campanii de informare, de crestere a ratelor de depistare precoce a VHC, a accesului la noile tratamente. De asemenea, incepand din 2014, va fi implementat Registrul national al hepatitelor, specialistii de la Institutul "Matei Bals" fiind in faza de finalizare a acestuia.
De altfel, si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Busoi, a marcat necesitatea acestui registru: "Ii asigur pe membrii coalitiei de toata sustinerea CNAS. Trebuie sa imbunatatim sistemul de supraveghere. In acest moment nu exista un sistem foarte clar de supraveghere, nu avem un program de screening foarte bine pus la punct si, din pacate, foarte multi dintre pacienti sunt diagnosticati foarte tarziu si in mod intamplator. Trebuie obligatoriu sa construim registrul bolnavilor cu hepatita".