Orice persoana care a depasit varsta de 40 de ani trebuie sa faca anual un control oftalmologic

Orice persoana trecuta de 40 de ani si care are rude de sange bolnave de glaucom prezinta un risc major de boala glaucomatoasa ce debuteaza fara simptome si reprezinta principala cauza de orbire, avertizeaza Doina Selaru, medic primar la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central Bucuresti. Glaucomul este echivalent cu o crestere a presiunii in interiorul ochiului, ce duce la deteriorarea nervului optic. Intocmai ca la un infarct miocardic, tesutul nervului otic nu mai este irigat suficient.

Sunt mai multe forme de glaucom: primar cu unghi deschis reprezentand majoritatea cazurilor (80%), cu unghi inchis (20%). Galucomul cu unghi deschis este asimptomatic si mai dificil de diagnosticat, in timp ce cel cu unghi inchis are un debut brusc prin dureri mari de cap, senzatie de voma, diagnosticul punandu-se mai usor. Atat glaucomul cu unghi deschis, cat si cel cu unghi inchis sunt dobandite. Exista si glaucomul congenital, cand copilasul vine pe lume cu aceasta afectiune. Sunt cazuri rare, asa-zisul "ochi de bou", ochi marit, care atrage atentia pediatrului si permite interventia rapida a specialistului.

Glaucomul este deseori asociat cu o crestere a presiunii intraoculare, dar poate exista si atunci cand presiunea este normala. Si invers putem avea o presiune intraoculara mare fara insa a avea glaucom. Limitele presiunii intraoculare considerate normale sunt intre 12-13 mm/Hg si 20-21 mm/Hg. Daca variatiile intre aceste limite sunt peste cinci la masuratorile efectuate dimineata si seara, dar si intre valorile de la cei doi ochi este un prim semnal ca este vorba de glaucom. Medicul specialist procedeaza la o monitorizare atenta a pacientului pentru a elabora o curba a valorilor minime si maxime, prin masuratori succesive, are nevoie de aparate speciale pentru a formula un diagnostic corect si a prescrie tratamentul optim. Trebuie stiut ca tratamentul existent impiedica evolutia bolii, este strict individualizat in functie de stadiile de boala ale fiecarui pacient in parte si impune controale cu regularitate pentru tot restul vietii.

Nu este cunoscuta o cauza exacta a producerii glaucomului, dar boala este asociata, in majoritatea cazurilor, cu presiunea crescuta la nivelul ochiului, cauzata de un dezechilibru al fluxului de umoare apoasa. La pacientii sanatosi, aceasta umoare apoasa este produsa si eliminata din ochi in proportii aproximativ egale, mentinandu-se o presiune constanta in interiorul ochiului. In cazul pacientilor cu presiunea intraoculara crescuta, ochiul produce aceasta umoare apoasa, dar nu o poate elimina cu un debit normal. In timp, acest dezechilibru poate deteriora nervul optic si poate conduce, treptat, la orbire. Factorii care influenteaza cresterea presiunii intraoculare sunt: varsta, istoricul familial, integritatea nervului optic, starea campului vizual, grosimea corneana crescuta sau rata de evolutie a bolii. Nu se stie exact cate persoane sufera de glaucom in tara noastra. Dar din datele cumulate de la medicii oftalmologi se presupune ca sunt aproximativ 140.000. Acestia beneficiaza de tratamente din patru clase de medicamente, in totalitate compensate.