Magda Marincovici (Jurnalul National): Flora intestinala, aliat contra cancerului

Unele bacterii potenteaza raspunsul imunitar al pacientului care face chimioterapie
Cercetatorii de la Institutul Pasteur au demonstrat ca bacteriile care colonizeaza intestinul nostru ne pot ajuta in lupta contra tumorilor maligne. Si acesta pur si simplu prin noi tratamente anticancer. Bacteriile prezente in flora noastra intestinala potenteaza efectele chimioterapiei si ale tratamentelor anticancer, sustin cercetatorii de la institutele ' Pasteur ' si ' Gustave Roussy '. Potrivit studiului acestora, publicat recent in revista de specialitate Science, eficienta unei molecule, printre cele mai folosite in chimioterapia prescrisa in unele forme de cancer (mamar, al sangelui si unele tipuri de tumori cerebrale), se bazeaza in buna parte pe capacitatea ei de a determina trecerea unor bacterii ale florei intestinale in circuitul sanguin si reteaua ganglionar. Odata ajunse in ganglionii limfatici, aceste bacterii contribuie la stimularea sistemului imunitar si astfel mareste capacitatea organismului de a tine piept cancerului.
Flora intestinala (numita si microbioticul intestinal) este formata din aproximativ 100.000 miliarde de bacterii. Aceste miliarde de bacterii colonizeaza intestinul inca de la nastere si au rol cheie in consolidarea sistemului de aparare. Unii specialisti considera flora intestinala un veritabil organ. Deoarece speciile de bacterii care compun flora intestinala exercita functii cruciale pentru sanatatea omului cum ar fi, de exemplu, eliminarea substantelor straine din organism, care au potential toxic, sau tinerea la distanta a substantelor novice, susceptibile de a ne contamina organismul.
Totusi, bacteriile care compun aceasta flora intestinala este diferita de la o persoana la alta, reusind mai mult sau mai putin sa ne protejeze de unele boli. Astfel, recent, unele studii au aratat ca persoanele care au un deficit de bacterii intestinale prezinta un risc sporit de a dezvolta boli legate de obezitate.
In legatura cu cancerul , echipa doctorului Ivo Gomperts Boneca de la Institutul Pasteur tocmai a adus dovezi potrivit carora flora intestinala stimuleaza raspunsurile imunitare ale individului in lupta cu teribila boala in timpul administrarii chimioterapiei. "Acum, dupa ce aceste bacterii "benefice" au fost identificate, ar trebui sa reusim in cel mai scurt timp sa furnizam organismului un plus din aceste bacterii prin pre-biotice sau printr-o alimentatie specifica. Bacteriile pre-biotice sunt fibre ce contribuie la dezvoltarea bacteriilor bune cu efecte pozitive asupra florei intestinale. Sursa naturala de pre-biotice sunt cepa, usturoiul, prazul, bananele, sparanghelul, graul, ovazul, cicoarea, napii.