Magda Marincovici (Jurnalul National): Excesul de mezeluri, jambon, carnati si alte preparate din carne procesata sporeste riscul de cancer si boli cardiovasculare

Excesul de mezeluri, jambon, carnati si alte preparate din carne procesata sporeste mult riscul de cancer si boli cardiovasculare, potrivit studiului european EPIC, efecuat in 10 tari. Au fost recrutate 448.568 de persoane intre 35 si 69 de ani, intre 1992 si 2000, care nu aveau in antecedent cancer, infarct sau accident vascular cerebral. Cercetatorii i-au chestionat pe participantii la studiu asupra alimentatiei, activitatii fizice, indicele de masa corporala, tabagism si consumul de alcool. La finalul studiului, in iunie 2009, s-au inregistrat din totalul participantilor 26.344 de decese. Cercetatorii au remarcat legatura certa dintre excesul de carne rosie - in special carne procesata (jambon, carnati, bacon ....) si numarul mare de decese. De la 50 g de mezeluri zilnic, riscul de deces este deja foarte mare. Autorii studiului au mai constatat ca, in general, marii consumatori de mezeluri mananca putine fructe si legume, sunt amatori de alcool si fumeaza mult, factori de risc cunoscuti pentru cancer si boli cardiovasculare. Se stie ca in mezeluri sunt cantitati mari de acizi grasi saturati si sare, ce maresc riscul de infarct, hipertensiune etc. De asemenea, carnea conservata prin sarare, afumare etc. contine conservanti si coloranti care genereaza substante cu potential cancerigen, evident, marind pericolul de cancer, in special de cancer colorectal. Potrivit cercetatorilor, 3,3% dintre decese ar fi putut fi evitate daca participantii mancau zilnic sub 20 grame de carne procesata. Autorii studiului subliniaza ca nu trebuie sa punem cruce carnii, deoarece este bogata in proteine, fier, zinc si vitaminele A si B, in acizi grasi esentiali. Dar sa pastram masura!