Jurnalul National: Test rapid de Alzheimer. Semn de dementa: incapacitatea de a sta intr-un picior cel putin 20 de secunde (Autoare : Magda Marincovici)
Incapacitatea de a sta in echilibru pe un singur picior cel putin 20 de secunde ar putea fi un semn de sangerare minora la nivelul creierului, susceptibila de a genera o forma de dementa.
Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Kyoto (Japonia), faptul ca o persoana nu reuseste sa stea intr-un singur picior minimum 20 de secunde este semnul prevestitor de accident vascular cerebral sau, pe termen lung, al aparitiei maladiei Alzheimer.
Persoanele care demonstreaza ca nu-si pot mentine echilibrul intr-un singur picior ar trebuie sa aiba parte de o atentie speciala, deoarece ar putea fi in pericol major de o boala a creierului si de declin cognitiv, spune dr Yasuharu Tabara, specialistul care a coordonat studiul publicat in revista Stroke.
Pentru acest studiu, cercetatorii japonezi au selectat 841 de femei si 546 de barbati cu varsta medie de 67 de ani. Aceste persoane au fost invitate sa mentina ochii deschisi si sa tina un picior ridicat maximum 60 de secunde. Participantii au efectuat acest test de doua ori, in studiu fiind inregistrat cel mai bun rezultat. Dupa acest test, participantii au efectuat o investigatie imagistica (IRM) pentru a fi vizualizate eventualele leziuni ale vaselor de sange mici de la creier care ar putea juca un rol important in alimentarea cu sange si oxigen a creierului. Rezultatele IRM sunt convingatoare. Cei 34,5% dintre participantii la studiu care aveau leziuni la nivelul vaselor de sange mici erau exact participantii care nu au reusit sa treaca testul echilibrului. A sta intr-un singur picior este o masura simpla de instabilitate posturala care reprezinta un semn al unor posibile tulburari la nivel cerebral care pot genera o forma de dementa, cum este maladia Alzheimer, subliniaza dr. Tabara. Acest test simplu ar putea avea o contributie majora la depistarea semnelor vestitoare ale dementei inainte de instalarea ei propriu-zise. Mai ales ca, potrivit lui Marc Wortmann, directorul executiv al Alzheimer Disease International, la ora actuala, vorbim de o epidemie mondiala si ca, pana in 2050, numarul persoanelor afectate de o forma de alterare a functiilor cerebrale se va multiplica cu trei. De aceea, este vital ca Organizatia Mondiala a Sanatatii sa faca din dementa o prioritate, astfel incat lumea sa fie pregatita sa faca fata acestei situatii ingrijoratoare. Dementa se caracterizeaza printr-un declin progresiv al functiilor mintale. Sunt afectate: memoria, limbajul, intelectul, abilitatile sociale, reactiile emotionale, modul de comportare. Tototdata, Societatea Romana de Alzheimer estimeaza la 200.000 numarul romanilor afectati de aceasta boala.