Magda Marincovici (Jurnalul National) : Energizantele provoaca tahicardie. Examenele imagistice arata ca inima este afectata de bauturile energizate

Medicii germani au observat o crestere a numarului contractiilor cardiace (sistole) in cazul tinerilor adulti fara probleme de sanatate, care au consumat bauturi energizante.
La Universitatea din Bonn, doctorul Jonas Dorner si colegii lui au procedat la examinarea imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) a 18 persoane cu varsta medie de 27,5 ani, in doua randuri: primul IRM, inainte de fi baut energizante continand taurina (400 mg la 100 ml) si cafeina (32 mg/100 ml); al doilea IRM, efectuat dupa o ora de la consumul acestei bauturi.
Analizarea completa a IRM a pus in evidenta o modificare a functiei cardiace. Mai precis, functia sistolica a ventriculului stang, cum ar spune specialistii. Rolul ventriculului stang este de a primi sangele incarcat cu oxigen. Ventriculul stang pompeaza sangele in principala artera a organismului, aorta.
Evident, importante sunt consecintele in cazul persoanelor carea consuma periodic bauturi energizante. Pentru a face inventarul acestor consecinte pe termen lung sunt necesare alte studii. De asemenea, studiile sunt necesare pentru a stabili consecintele in cazul sportivilor, explica doctorul Jonas Dorner. Pana atunci, specialistul german recomanda pacientilor suferinzi de aritmii si copiilor sa renunte la acest tip de bauturi.
In Franta, bauturile energizante sunt deja in vizorul Agentiei Nationale pentru Securitatea Sanitara a Alimentatiei, Mediului si Muncii (ANSES). Taurina este sub o stricta atentie si in alte tari din UE. La noi, multi medici avertizeaza ca, in cazul unor persoane cu suferinte cardiace, consumul frecvent de "energizante" sporeste riscul de stop cardiac. Iar acest risc devine exploziv atunci cand aceste bauturi sunt asociate cu efort fizic (sport , dans) si consumul de alcool.
Trebuie sa stim ca taurina este un aminoacid care se gaseste, in mod natural, in peste, carne, laptele matern. Dar in cantitati suplimentare si in asociatie cu cafeina si zaharul, taurina din bauturile energizante provoaca hipertensiune arteriala, cresterea numarului de batai ale inimii, insomnie, stari de nervozitate. De altfel, acest tip de bauturi sunt extrem de bogate in cofeina, ceea ce creeaza dependenta consumatorilor. De asemenea, cofeina poate provoca grave tulburari hepatice. Specialistii atrag atentia ca mai expusi tahicardiei, hipertensiunii si unor tulburari hepatice sunt tinerii care nu doar ca sunt consumatori de energizante, dar tot ei fac greseala de a le combina cu alcool.