Campanie de informare a Fundatiei Wings asupra obezitatii si complicatiilor acestei suferinte

La copii, stilul de viata si tiparele alimentare pot spori riscul aparitiei timpurii a unor boli precum diabetul. Obezitatea infantila constituie o afectiune frecventa, copiii fiind diagnosticati cu metabolism glucidic alterat sau cu un sindrom metabolic, cu consecinte foarte grave asupra sanatatii. In acest sens, Fundatia Wings desfasoara o ampla campanie de informare asupra obezitatii precum si un program de combatere a obezitatii infantile. Saptamana aceasta ne indreptam atentia asupra diabetului, una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate asociate cu excesul ponderal si obezitatea.
Diabetul zaharat este o problema de sanatate majora din ce in ce mai raspandita in Europa . Acest sindrom e caracterizat prin valori crescute ale concentratiei glucozei in sange (hiperglicemie) si dezechilibrarea metabolismului.
Exista trei forme principale de diabet zaharat: tipul 1, tipul 2 si gestational (de sarcina).

Stilul de viata

Intreaga lume se confrunta cu o pandemie de diabet zaharat tip 2, din cauza occidentalizarii modului de viata, imbatranirii populatiei, urbanizarii, care au drept consecinte modificari ale alimentatiei, adoptarea unui stil de viata sedentar si dezvoltarea obezitatii.
Se impune ca, imediat dupa diagnosticare, sa se identifice modalitatile de interventie asupra stilului de viata. Prin ameliorarea stilului de viata si mentinerea greutatii corporale ideale, scaderea valorilor glicemice, normalizarea valorilor lipidelor serice si a acidului uric (sau aducerea cat mai aproape de normal), mentinerea unor valori optime ale tensiunii arteriale putem preveni aparitia acestuia.

Controlul bolii

Costurile legate de bolile cauzate de nutritie reprezinta aproximativ 30% din costurile asistentei medicale pe plan national. In Europa , numai excesul ponderal si obezitatea absorb pana la 6% din costurile asistentei medicale.
Diabetul zaharat tip 1 se caracterizeaza prin distrugerea celulelor beta pancreatice producatoare de insulina. Hormonul numit insulina permite celulelor corpului sa utilizeze glucoza ca sursa de energie. Prin digestie, unele alimente cu carbohidrati sunt transformate in zahar (glucoza, mai exact) mai repede decat altele.
Diabetul poate fi tinut sub control printr-o supraveghere atenta a dietei si a greutatii, prin exercitii fizice, ca supliment al tratamentului medical.
Diabetul zaharat tip 2 este pus pe seama rezistentei crescute la insulina a tesuturilor, insotita de scaderea secretiei de insulina. Acesta este tratat cu medicatie orala o lunga perioada, el necesitand aportul extern de insulina doar din momentul in care tratamentul oral nu mai este eficient in controlul concentratiei glucozei.

Complicatii

Toate tipurile de diabet au simptome si complicatii similare. Hiperglicemia poate duce la deshidratare si, necorijata o perioada masurata in saptamani sau luni, la cetoacidoza. Complicatiile pe termen lung ("tardive") sunt de ordin vascular si neurologic. Problemele vasculare sunt de doua tipuri: macrovasculare si microvasculare; cele macrovasculare sunt reprezentate de maladia cardiovasculara (infarct, angina) si accidentul vascular cerebral (AVC); problemele microvasculare sunt nefropatia diabetica (grava maladie renala) si retinopatia diabetica (problema care consta intr-o alterare continua si uneori brutala a retinei, care poate duce la orbire). Tot de natura microvasculara este si impotenta provocata de diabetul necontrolat, prin ritmul lent al vindecarii plagilor pe extremitati, infectii repetate si, dificil de tratat, gangrena, cu risc de amputare etc. O alta categorie de complicatii tardive ale diabetului sunt cele de ordin neurologic, anume neuropatia diabetica. Aceasta se manifesta prin pierderea senzatiei, simtului in membrele inferioare (picioare) si dureri neuropatice (senzatii de durere, arsura in picioare, fara cauze imediate externe).

Alimentatie

In anul 2012, in Romania existau aproximativ 800.000 de persoane cu diabet zaharat pentru care alimentatia joaca un rol decisiv.
Din dieta persoanelor suferinde de diabet trebuie eliminate o serie de alimente periculoase. Fasolea, foarte bogata in fibre, contribuie la reglarea concentratiei de zahar din sange si la reducerea colesterolului. Este utila in dieta diabeticilor. Ea ofera organismului calciu si proteine de foarte buna calitate. Lactatele sunt o sursa foarte sanatoasa de proteine, calciu si vitamina D. Consumul constant de calciu si vitamina D reduce riscul de diabet cu 30%.