Magda Marincovici (Jurnalul National): Cum prevenim virozele si gripa
Somnul, activitatea fizica si alimentatia echilibrata nutritiv sunt mai eficiente ca bulinele in lupta cu virusurile si bacteriile

Intre 13 si 19 ianuarie, aproape 3.000 de constanteni au fost diagnosticati cu viroze si pneumonie, numarul acestora fiind in crestere cu 8% comparativ cu saptamana anterioara, a anuntat Directia Judeteana de Sanatate Publica Constanta. Medicii avertizeaza ca este posibil sa creasca numarul persoanelor cu viroze si pneumonie, chiar cu gripa. Stim ca suntem inconjurati de virusuri, bacterii si alte microorganisme care au devenit din ce in ce mai agresive, mai ales daca descopera un organism vulnerabil. Si aceasta pentru ca sistemul nostru imunitar, cel care ar trebui sa tina piept acestor microorganisme, s-a fragilizat. Tocmai aici trebuie intervenit pentru a preveni virozele, gripele si complicatiile acestora.

Iata trei modalitati prin care putem sa rezistam atacului acestor microorganisme mai agresive in sezonul rece.
1. A dormi. Un somn bun, odihnitor permite organismului sa se refaca atat fizic cat si psihic. Persoana care are constant un somn bun reuseste sa reziste mult mai bine atacului virusurilor, comparativ cu o alta persoana care ignora importanta somnului in intarirea sistemului imunitar. Dovezile se bazeaza pe o serie de studii. Ele arata ca a dormi cel putin opt ore pe noapte reduce aproape de trei ori riscul de a face viroze.

2. Activitate fizica. De asemenea, sunt numeroase studii care au o concluzie comuna: activitatea fizica stimuleaza sistemul imunitar. Cel putin 30 de minute de mers pe jos, in ritm alert, zilnic, este o metoda perfecta de a tine sub control virusurile.

3. Alimentatie echilibrata nutritiv. Frigul nu trebuie sa fie un pretext pentru a manca mai mult. Totusi, in acest sezon suntem atrasi mai mult de preparatele consistente, hipercalorice, aburinde. Nu este indicat sa ne abtinem, ci sa tinem seama de cantitate. Nutritionistii ne recomanda sa mancam mai putine dulciuri si preparate cu multe grasimi, sa inlocuim alimentele din faina alba cu produse din faina integrala, sa folosim frecvent uleiul de masline, sa mancam multe, multe fructe si legume. In special varza, brocoli si ciuperci, ceapa, usturoi, dar si oregano, curcuma, cimbru. Fructele uscate reprezinta o excelenta sursa de vitamine, fibre si energie. Ceaiul verde are proprietati antivirale, motiv pentru care se recomanda 2-3 cesti zilnic. Vinul cald poate fi eficient pentru a ridica rapid temperatura corpului. Dar trebuie sa stim ca alcoolul prezinta un inconvenient: oboseste organismul, iar ridicarea temperaturii este de scurta durata. Motiv pentru care nu este recomandat alcoolul, ci ceaiul si laptele cald pentru incalzirea corpului.

Atentie! Acestea sunt metode de preventie. Daca apar simptomele specifice virozelor (febra, dureri de cap, articulatii si musculare, tuse seaca sau productiva, scurgeri nazale etc.), daca ele persista si se accentueaza trebuie consultat in cel mai scurt timp medicul de familie si chiar medicul specialist in cazul copiilor, femeilor gravide, bolnavilor cronici si varstnicilor pentru a evita complicatiile.