Magda Marincovici (Jurnalul National): Ciuperca piciorului, mai frecventa vara

In cazul suferinzilor de diabet, aceasta infectie a pielii poate fi o urgenta medicala
Ciuperca piciorului, infectie foarte contagioasa, este mai periculoasa in cazul persoanelor suferinde de diabet, ceea ce impune consultarea de urgenta a medicului pentru a preveni complicatiile. Aceasta infectie este mai frecventa vara intrucat putem lua usor ciuperca prin contactul direct cu pielea unei persoane bolnave, dar mai ales cu solul sau suprafetele - podele, gresia de la dusuri si piscine etc. - contaminate.

Cu toate ca este foarte contagioasa, persoanele cu sistem imunitar rezistent pot sa nu se contamineaza cu aceasta ciuperca. Astfel, unele persoane fac infectia, altele nu. Mai expuse acestei infectii sunt persoanele suferinde de diabet, cancer, in general, cele cu sistemul imunitar prabusit. Ciuperca piciorului se manifesta in general prin mancarime, senzatia de arsura a pielii piciorului in special in zona interdigitala, descuamarea si craparea pielii, inrosire si vezicule etc.

Ciuperca piciorului evolueaza in trei forme: interdigitala - cu senzatie de arsura, mancarime, miros neplacut, care poate dezvolta o suprainfectie bacteriana, forma ce raspunde bine la tratament; keratozica - cu iritatie, piele uscata, mancarime, care se extinde la talpa si chiar mana, forma mai greu vindecabila; veziculara - cu vezicule cu lichid care dispar si apar chiar in palme sau in partile laterale ale degetelor mainii (asa-numitele reactii la distanta), forma usor de tratat.

Pentru precizarea diagnosticului medicul va proceda la un examen micologic si la efectuarea unei fungigrame prin care el stabileste corect ca este ciuperca piciorului si nu alte boli cum ar fi psoriazis, eczeme etc. In principal, tratamentul acestei infectii consta in administrarea de antimicotice.

Atentie! In cazul persoanelor cu diabet sau cu tulburari ale circulatiei sangelui aceasta infectie poate deveni in scurt timp o urgenta medicala. Aceste persoane vor fi consultate de medicul dermatolog care va prescrie tratamentul corect. El va fi respectat si administrat potrivit prescriptiei medicului chiar daca simptomele se atenueaza.

Ciuperca piciorului poate fi prevenita prin cateva masuri simple:

- stiind ca ciupercilor le place umezeala si intunericul, purtati sandale si evitati ca picioarele sa fie umede, mai ales in spatiile dintre degete
- nu folositi sosete din materiale sintetice si incaltaminte din materiale plastice
- nu imprumati incaltamintea
- la piscina, la dusurile publice folositi papuci de baie
- atentie la instrumentele folosite pentru manichiura si pedichiura.