Magda Marincovici (Jurnalul National): Chiar tranzitoriu, accidentul cerebral e periculos

Romania se plaseaza pe locul al II-lea la nivel mondial in privinta deceselor prin infarctul cerebral

Dupa un accident vascular cerebral (AVC), in decursul a cinci ani, calitatea vietii unei persoane este alterata cu aproxiamtiv 60%, avertizeaza un studiu efectuat la Universitatea Oxford din Marea Britanie. Din pacate, consecintele AVC- lor asupra calitatii vietii sunt subestimate, subliniaza un grup de cercetatori coordonati de profesorul doctor Peter Rothwll de la Universitatea Oxford.

Concret, studiul britanic vizeaza accidentul ischemic tranzitoriu (AIT), ca forma tranzitorie a accidentului vascular cerebral. In cazul unui AIT, simptomele nu dureaza mai mult de cateva ore si par sa se retraga fara sechele. Impresie este ca, dupa un AIT, pacientul este afectat intr-o mica masura. Iata ca informatii oferite de Oxford Vascular Study, publicat in editia online a revistei Neurology din 9 octombrie infirma aceasta opinie.

"Studiul nostru arata ca AIT si AVC-ul au un impact negativ asupra vietii pacientilor nu numai prin cresterea riscului chiar de deces si, deci, de reducere a sperantei lor de viata, ci si prin scaderea alarmanta a calitatii vietii lor", explica pentru Le Figaro doctorul Ramon Luengo-Fernandez de la Universitatea Oxford, principalul autor al studiului. Cercetatorii britanici subliniaza ca impactul major asupra calitatii vietii persoanelor cu AVC a facut obiectul a numeroase studii. In schimb, s-au ignorat consecintele asupra pcientului in cazul unui AIT. Conform OMS, AIT poate fi definit ca o disfunctie cerebrala focala subita, cu durata sub 24 de ore, preuspusa a fi de origine vasculara si limitata la zona de vacularizare cerebrala sau oculara a unei artere specifice.

AVC-ul este o problema severa, chiar fatala in aproximativ unul din cinci cazuri. La nivel global, AVC-ul reprezinta prima cauza de deces la femei si a treia la barbati, dupa cancerele pulmonare si infarctul miocardic. Frecvent, AVC-ul lasa sechele majore, chiar grave la un sfert dintre pacientii afectati. De asemenea, AVC-ul este a doua cauza de dementa, dupa maladia Alzheimer. Doctorul Luengo Fernandez spune ca, pentru reducerea riscurilor, importante sunt tratamentul contra excesului de colesterol si contra hipertensiunii arteriale. Si, de asemenea, apelarea serviciului de ambulanta in cazul aparitiei simptomelor cum ar fi paralizia sau slabirea unei parti a corpului, deformarea la nivelul gurii, dificultati de vorbire, dureri de cap severe, vertije sau tulburari de vedere. Chiar daca aceste simptome se retrag si a trecut episodul AIT, tot trebuie consultat specialistul intrucat ele pot sa anunte un AVC adevarat. De fapt, aceste simptome ale AIT sunt premergatoare unui AVC, intocmai cutremurelor mici inregistrate inaintea unui cutremur mare. Potrivit prof. dr. Ovidiu Bajenaru, presedintele Societatii Romane de Neurologie, Romania se plaseaza pe locul al doilea la nivel mondial in ceea ce priveste mortalitatea prin AVC. Explicatiile? "Factorii de risc nu sunt preveniti si tratati suficient, iar persoanele cu AVC nu urmeaza un tratament corect de preventie secundara", subliniaza prof. Ovidiu Bajenaru.