O echipa de cercetatori de la University College din Londra (UCL) a a stabilit modul in care cancerul reuseste sa migreze dintr-o parte in alta a corpului, in conditiile in care, in multe cazuri, decesul bolnavilor de cancer nu survine din cauza tumorii primare, ci a unor tumori secundare. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii britanici au efectuat o serie de experimente pe embrioni de broasca si de peste.
Cercetatorii au identificat un mecanism, denumit "vaneaza si alearga", care indica modul in care celulele bolnave si cele sanatoase se afla intr-o cursa de urmarire unele pe altele prin corp. Potrivit cercetatorilor britanici, cheia mecanismului prin care cancerul se raspandeste in corpul pacientului sta in intelegerea "motivului" pentru care, initial, celulele maligne se agata de celulele sanatoase.
"Nimeni nu stia cum se intampla acest lucru si credem ca acum am descoperit. Daca asa stau lucrurile, atunci va fi relativ usor sa cream medicamente care interfereaza cu aceasta interactiune", a declarat profesorul Roberto Mayor, cercetatorul care a condus echipa de cercetatori . Studiul a fost publicat in revista de specialitate Nature Cell Biology.