MAGDA MARINCOVICI (Jurnalul National): "Cantacuzino" revine in elita producatorilor de vaccinuri

In 2014, este posibil sa se reia productia de Cantastim, Polidin, BCG
In 2014, este posibil ca Institutul Cantacuzino sa produca intre 4 si 5 milioane de doze de vaccin antigripal astfel incat tara noastra sa nu mai depinda de importuri, ba chiar sa exporte. In acest sens, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu ne-a precizat ca a cerut conducerii Institutului Cantacuzino sa elaboreze un plan al investitiilor pentru 2014 si 2015, inclusiv calendarul cu repunerea in functiune a unor licente cum ar fi cele pentru Cantastim, Polidin si chiar BCG, inclusiv pentru refacerea liniei complete de vaccin antigripal. "Am anuntat inca de la preluarea mandatului - si am trecut si in programul de guvernare - ca unul dintre obiectivele mele prioritare este reluarea activitatii Institutului Cantacuzino. De aceea, as vrea ca, din 2014, sa reluam si productia de Cantastim, Polidin si BCG. In plus, am vrea sa reorganizam linia de fabricatie a vaccinului gripal. Adica sa organizam o hala mare pentru vaccinul gripal care, spre finalul fabricatiei, sa devina comuna cu cea pentru vaccinul BCG", a declarat ministrul Nicolaescu. Astfel, dupa trei ani, in care Romania a achitat o nota de plata usturatoare pentru vaccinurile importate, Institutul Cantacuzino si-a reluat productia de vaccinuri. Deocamdata, pana la sfarsitul acestui an, Institutul Cantacuzino distribuie, in doua transe, intreaga cantitate de 400.000 de doze de vaccin antigripal necesara pentru campania de vaccinare 2013-2014, asa cum a fost prevazut in HG 320/2013.
Iar toate cele un milion de doze de vaccin antigripal destinate campaniei de imunizare gratuita a persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire vor fi distribuite in judete, in mai multe transe, pana la 15 ianuarie, pentru a fi folosit in spitale si in cabinetele medicilor de familie. Conform recomandarilor OMS si Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, prioritate la vaccinare vor avea persoanele de peste 65 de ani, cu boli cronice - in special boli respiratorii, cardiovasculare si metabolice -, copiii si batranii institutionalizati, personalul medical si femeile insarcinate.
In jurul Institutului Cantacuzino au roit tot felul de interese, care in majoritatea lor nu aveau nici o legatura cu productia de vaccinuri, ci mai degraba cu patrimoniul valoros detinut constituit din proprietati imobiliare si terenuri. Lovitura fatala vine in februarie 2010, cand Agentia Nationala a Medicamentului ii retrage Institutului Cantacuzino autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor. Batranul Institut, o mandrie a medicinei romanesti, unic producator de produse injectabile in aceasta parte a Europei, iata ca e considerat "expirat" comparativ cu standardele de bune practici in fabricatie valabile in restul continentului. Consecintele au fost severe: unele programe nationale de imunizare au fost blocate mai multe luni, autoritatile au fost obligate sa importe vaccinuri. 2012 a fost primul an in care imunizarea impotriva gripei de sezon nu s-a facut cu vaccinuri de la "Cantacuzino". Anul 2013, cel al celebrarii a unui secol si jumatate de la nasterea savantului Ion Cantacuzino, intemeietorul institutului de talie europeana, a fost unul benefic. In luna mai a acestui an, ministrul Eugen Nicolaescu anunta ca Guvernul i-a redat Institutului "Cantacuzino" rolul strategic oferindu-i statutul de serviciu de interes economic general si sansa de a-si recastiga rolul de institutie de importanta nationala si regionala, asa cum s-a convenit cu OMS.