Magda Marincovici (Jurnalul National): Aparate ce scaneaza corpul pe toate fetele. Elastograful permite masurarea elasticitatii tesuturilor

Imagini mai precise, mai rapide ai cat mai putin iradiante pentru organism. Sunt principalele criterii pe care le are in vedere imagistica medicala, prezentata "pe toate fetele" la Congresul european de radiologie de la Viena (martie, 2013). La acest eveniment medical au fost prezentate noi tehnici de imagistica, printre care elastografia pentru explorarea sanului. Varianta a ecografiei, aceasta nouă tehnica permite masurarea elasticitatii tesuturilor mamare. O realizare obtinută prin folosirea a doua tipuri de unde prin care se reuseste masurarea si afisarea punct cu punct a elasticitatii tesuturilor. Numit Aixplorer, acest aparat este destinat in special explorarii sanului.

Acest tip de ecograf poate fi folosit pentru verificarea micsorarii tumorii sub chimioterapie si pregatirea pentru interventia chirurgicala. Trebuie stiut ca elasticitatea tesuturilor ofera informatii asupra modificarilor de volum sau de structura a leziunilor. Un studiu prezentat la acest eveniment arata ca elastografia imbunatateste, totodata, clasificarea leziunilor mamare, ceea ar putea diminua numarul biopsiilor.

Acest tip de aparate sunt deja disponibile in Europa, in special in unele spitale din Paris si Lyon. De asemenea, la Congresul european de radiologie a mai fost prezentat sistemul EOS, care, pe un ecran, reda imagini impresionante prin acuratete. Medicul vede nu doar scheletul in ansamblu, dar si in detaliu. Sistemul EOS ­ conceput de Georghes Charpak (Premiul Nobel pentru Fizică in 1992) - "radiografiaza" pacientul simultan fata si profil. Sistemul EOS este adaptabil si pentru investigatii pediatrice de tipul tulburarilor de crestere, cum ar fi scolioza. Se stie ca supravegherea copiilor cu aceasta afectiune necesita investigatii repetate care, de fiecare data, ii expun razelor X. Or, sistemul EOS presupune o expunere mult mai redusa la acest tip de raze.

Gabriel P. Krestin, presedintele Societatii Europene de Radiologie, considera ca, intr-un viitor relativ scurt, principiile medicinei personalizate vor domina domeniul sanatatii. "Medicina personalizata va permite o clasificare a pacientilor in grupe diferite de risc de boala si o individualizare a deciziilor asupra tratamentului si a preventiei diferitelor afectiuni", prcizează Gabriel P. Krestin.

In legatura cu importanta radiologiei si imagisticii medicale in oncologie, prof. dr Dragos Negru, sef de clinica la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Spiridon" din Iasi, spune ca "radiologia are un rol esential astazi, macar prin prisma faptului ca poate sa confirme sau sa infirme ceea ce o anumita simptomatologie ne da de gandit asupra unui anumit tip de boala. Si atunci, explorarile radiologice, din ce in ce mai complexe, sunt capabile sa puna un diagnostic precoce, un diagnostic de formatiuni expansive cu dimensiuni extrem de mici. Astazi am ajuns la performanta de a fi capabili sa punem diagnostic de cancer pentru formatiuni care au 2, 3 sau 5 milimetri si atunci sigur ca rolul radiologiei este unul extrem de important".