Magda Marincovici (Jurnalul National): Alimente care "imbolnavesc" unele medicamente
Alcool. Lapte si branzeturi. Pomelo si grepfrut. Cafea. Ceai verde. Carne fripta. Dulciuri
Ceaiul verde reduce efectele unui medicament prescris contra hipertensiunii, potrivit unui studiu japonez. Este vorba de medicamentul corgard (nadolol), un betablocant folosit in tratamentul hipertensiunii. Cercetatorii de la Universitatea medicala din Fukushima au dat o doza unica de 30 mg de nadolol (substanta activa a medicamentului) unui grup de 10 voluntari. O parte dintre acesti voluntari au baut apa, iar cealalta parte, ceai verde inainte de administrarea medicamentului. Doctorul Gregg Fonarow, cardiolog la Universitatea din California si purtator de cuvant al American Heart Association, confirma faptul ca persoanele care au luat nadolol si au baut ceai verde trebuie sa stie ca exista o interactiune intre ceai si medicament.
Dar ceaiul verde nu este singurul aliment care interactioneaza cu medicamentele. Zeci de medicamente contra unor boli cardiovasculare, medicamente anticolesterol, anticancer sufera modificari periculoase cand sunt asociate cu pomelo sau grepfrut. Sucul de grepfrut, de portocale de Sevilla, de lime, de pomelo contine furanocumarine, substante care pot descompune unele medicamente, cu efecte extrem de severe pentru pacienti.

Combinatii periculoase
De altfel, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi are o lunga lista de alimente care pot modifica actiunea unor medicamente. Din aceasta categorie fac parte cafeaua, de la care ar trebui sa se retina pacientii care iau diuretice; dulciurile care interactioneaza cu medicamentele ce au in compozitie cortizon, deoarece sporeste riscul de diabet; lactatele pot neutraliza efectul antibioticelor. O referire speciala face profesorul Mencinicopschi in legatura cu alaturarea dintre antidepresive si cascaval, branza de burduf, camembert, vin sau bere, care poate genera episoade de hipertensiune.
Cat priveste alcoolul, toti ar trebui se retinem ca acesta creste toxicitatea medicamentelor. De asemenea, mai trebuie sa stim ca una dintre cele mai periculoase, chiar ucigatoare combinatii este cea dintre alcool si somnifere, tranchilizante, antidepresive sau paracetamol. Specialistii atrag atentia, in mod special, fumatorilor, chiar si celor pasivi, deoarece substantele nocive din tigara pot micsora eficienta unor antiastmatice, analgezice, antidepresive. Potrivit nutritionistilor si carnea fripta, in special pe gratar, contine substante care schimba radical, in sens periculos, comportamentul unor medicament in organismul nostru.