Ciocolata, pestele gras, fructele rosii, fructele de mare, ficatul, combustibil pentru buna functionare a neuronilor

Ciocolata. Peste gras. Fructe rosii. Fructe de mare. Ficat. Sunt alimentele considerate cel mai bun combustibil pentru buna functionare a creierului nostru. Creierul nu reprezinta mai mult de 2% din greutatea totala a corpului. Si, totusi, creierul este unul dintre organele cele mai "gurmande". In plus, pentru a functiona la capacitate, creierul are nevoie de o alimentatie echilibrata si de buna calitate. Nutritionistii au intocmit un top 5 cu alimentele pe care ar trebui sa le avem zilnic in farfurie pentru a avea un creier viguros.

• Ciocolata
Aproape toate cele 500 de substante din compozitia ciocolatei au efecte pozitive asupra creierului. Triptofana din ciocolata stimuleaza secretia de serotonina, un neurotransmitator esential in intretinerea bunei dispozitii. Persoanele depresive prezinta un deficit de serotonina. De aceea, unele antidepresive au ca efect blocarea eliminarii serotoninei de la nivelul creierului. Ciocolata contine, de asemenea, teobromina si cafeina. Ambele substante sunt extrem de valoroase pentru stimularea activitatii creierului. 100 de grame de ciocolata contin aproape tot atata cafeina cat 100 ml de cafea. 100 g de ciocolata ne ofera aproximativ 100 mg de magneziu, mineral implicat in multe reactii enzimatice intracelulare. Necesarul de magneziu zilnic este de aproximativ 350 mg pentru un adult, interesat sa aiba o stare de echilibru. Ciocolata mai contine amfetamine si numeroase psihotrope, ceea ce explica starea de euforie declansata de acest aliment.

• Peste gras
Creierului ii place pestele gras pentru ca ii ofera omega 3. Mai mult de jumatate din masa cerebrala este constituita din lipide, din care 70% sunt acizi grasi si omega, substante foarte importante a intretine la cote superioare activitatea neuronilor si a stimula memoria. Sardinele, macroul, heringul, somonul, uleiul de nuca sunt o valoroasa sursa de omega 3, motiv pentru care de 2-3 ori pe saptamana trebuie sa le avem pe masa.

• Fructe rosii
Fragii, zmeura, murele contin vitamina C si betacaroten, antioxidanti care tin sub control radicalii liberi, substante toxice cu actiune periculoasa la nivel celular.

• Fructe de mare
Creierul reuseste sa tina in frau anxietatea, oboseala, nervozitatea cu ajutorul oligo-elementelor (litiu, zinc, iod etc.) Pentru a se alimenta cu aceste substante, creierul are nevoie de fructe de mare, bogate in vitamina B12 si proteine, in special lizina, un puternic neuromediator.

• Ficat
Creierul este un organ mare consumator de oxigen. El consuma aproape 20% din aceasta molecula din corpul nostru. Dar pentru a transporta la creier oxigen, avem nevoie de fier. Acest oligo-element intretine la cote superioare capacitatea de memorare si concentrare. Ficatul, nu numai ca este o buna sursa de fier, dar si de vitamina B, care imbunatateste functiile cognitive.