Magda Marincovici (Jurnalul National): Ai grija de neuroni!
Cea mai frecventa patologie a creierului ca incidenta, mortalitate si ca grad de dizabilitate este atacul cerebral

"Cea mai frecventa patologie a creierului ca incidenta, mortalitate si ca grad de dizabilitate este fara indoiala accidentul vascular cerebral. Motiv pentru care in Romania accidentul vascular cerebral trebuie sa reprezinte o prioritate a bolilor creierului", subliniaza conferentiar doctor Bogdan Ovidiu Popescu, neurolog, Sectia de neurologie a Spitalului Clinic Colentina, in cadrul evenimentului "Saptamana constientizarii creierului" - Brain Awareness Week - BAW (10-16 martie), ce se deruleaza la nivel mondial.
Potrivit statisticilor, tara noastra se plaseaza intre primele zece locuri in lume in privinta incidentei accidentului vascular cerebral (AVC). Mortalitatea prin AVC este de 3-4 ori mai mare la noi, comparativ cu restul tarilor din Uniunea Europeana si de 6-7 ori mai mare, comparativ cu SUA. Dar AVC-ul reprezinta o problema majora de sanatate la nivel global. In Europa, incidenta AVC este diferita de la tara la tara, fiind intre 100 si 200 de AVC la 100.000 de locuitori. Potrivit OMS, AVC vor reprezenta, pana in 2030, principala cauza de deces.
Dar patologia creierului inseamna si maladia Alzheimer, epilepsia, maladia Parkinson, scleroza in placi etc., care sunt din ce in ce mai frecvente. "Daca analizam perspectivele, observam ca numarul persoanelor varstnice este intr-o crestere dramatica, declara recent Marc Wortmann, directorul executiv al Alzheimer Disease International in cadrul intalnirii G 8 consacrate maladiei Alzheimer.
In fata acestei perspective "dramatice", evident ca este esentiala descifrarea misterelor creierului, intelegerea modului lui de a functiona si a bolilor care-l afecteaza. "Din punct de vedere anatomic si din punct de vedere fiziologic, creierul, comparativ cu celelalte organe, este cel mai complex. In plus, comparativ cu celelalte organe, in creier procesul de regenerare a neuronilor este la cote dintre cele mai precare. Adica, cu mici diferente, cu neuronii cu care care venim pe lume, cam cu aceiasi murim. De aceea, este normal sa ne punem intrebarea: "Cum avem grija de neuronii nostri?".
Evenimentul BAW de la Bucuresti "Creier pentru societate" este patronat de Societatea Nationala de Neurostiinte in parteneriat cu Organizatia Stiintifica a Studentilor la Medicina si UMF "Carol Davila" si urmareste constientizarea opiniei publice si a factorilor de decizie atat asupra progresului de ultima ora in intelegerea mecanismelor de functionare a creierului normal si patologic, cat si a problemelor cu care se confrunta cercetatorii in neurostiinta care genereaza acest progres.
Evenimentul "Saptamana constientizarii creierului" apartine fundatiei americane DANA si are ca scop popularizarea globala a importantei cunoasterii creierului pentru umanitate.