Magda Marincovici (Jurnalul National): 10 metode de prevenire a cancerului

O treime dintre cazurile de cancer pot fi evitate prin eliminarea unor factori de risc: tigara, alcool, sedentatism, alimentatie nesanatoasa etc.

Institutul National al Cancerului (INC) din Franta estimeaza ca aproximativ o treime dintre cancere ar putea fi evitate, daca s-ar pune accentul pe preventie. Cum? Prin eliminarea a 10 factori de risc cunoscuti, evitabili.

1. Tabagism. Este principalul factor de risc evitabil. Riscul este stabilit pentru fumatorii activi, dar mai ales pentru cei pasivi. Tigara este responsabila de 90% dintre cancerele pulmonare, a peste 50% dintre cancerele cavitatii bucale, laringelui, faringelui, esofagului. De asemenea, sporeste riscurile de cancere ale vezicii, pancreasului, rinichiului, colului uterin, stomacului, ovarelor, sanului. Fumul de tigara contine aproximativ 4.800 de compusi chimici, dintre care 60 sunt cancerigeni (benzen, arsenic, crom, gudron etc.)

2. Exces de alcool. Consumul exagerat de alcool contribuie la aparitia cancerelor cavitatii bucale, laringelui, faringelui, esofagului, ficatului, colonului, rectului si mamar. S-a dovedit ca riscul de cancer creste odata cu cresterea dozei de alcool. Evident, la fel de importante sunt cantitatea, dar si calitatea alcoolului baut.

3. Alimentatie dezechilibrata. Respectand principiile alimentatiei echilibrate nutritiv, suntem protejati de obezitate, boala care este implicata in aparitia multor forme de cancer: mamar, mai ales in cazul femeilor la menopauza, al pancreasului, rinichiului, colonului, rectului, esofagului si ficatului. Dar trebuie sa profitam de alimentele care previn cancerul: legumele, fructele, pestele etc. De asemenea, este important modul de preparare a alimentelor, indicat fiind prin fierbere si coacere.

4. Sedentarism. Combaterea sedentarismului prin efectuarea de exercitii fizice sau mers pe jos in ritm alert cel putin o jumatate de ora zilnic are un rol preventiv si sporeste calitatea vietii. In plus, chiar in cazul bolnavilor de cancer, un regiml de viata care pune accentul pe exercitii zilnice diminueaza riscul de recidive.

5. Expunere la radiatii UV. Prin reducerea expunerii la UV putem sa ne protejam de cancerele pielii. Se stie ca, in ultimii 30 de ani, a crescut foarte mult numarul pacientilor cu melanom, forma de cancer direct influentata de expunerea excesiva la razele ultraviolete (UV).

6. Factori de mediu: poluarea, radioactivitatea.... Institutul de Supraveghere Sanitara din Franta estimeaza ca intre 5% si 10% dintre cancerele diagnosticate sunt legate direct de factorii de mediu: gaz radioactiv, particule fine din aer, bisfenolul A, pesticide, unde electromagnetice etc.

7. Infectii. Unele virusuri si bacterii pot fi implicate in aparitia unor cancere. Potrivit Centrului International de Cercetarea Cancerului, aproape 7% dintre cancerele diagnosticate in tarile dezvoltate ar fi de orgine infectioasa. Iata cateva exemple: virusul hepatitei B (cancerul ficatului); papilomavirusuri (cancerele de col uterin, anus, penis sau a unor forme de cancere orale); virusul Epstein-Barr (limfoame si cancere ORL); HIV (cancerul de col uterin, plaman, ficat etc.); Heliobacter pylori (80% dintre cancerele stomacului).

8. Substante chimice la locul de munca. Periculos este ca multe dintre cancerele depistate dupa varsta de 40 de ani sunt o consecinta a expunerii prelungite la factorii chimici la locul de munca. Este vorba de persoane intre 20 si 40 de ani care nu dau importanta faptului ca multe elemente chimice se acumuleaza in organism si sunt la orginea multor forme severe de cancer.

9. Factori genetici. In aproape un caz de cancer din patru responsabila este mostenirea genetica. Riscul ereditar este mai ridicat in cazul unor forme de cancer al sanului si colorectal. Diferite mutatii genetice au fost identificate: de exemplu BRCA 1 si 2 in cazul cancerului mamar. Atentie! Nu trebuie sa intram in panica daca istoricul familiei ne conduce la concluzia unor cancere ereditare. Deoarece nu este obligatoriu sa fim purtatori ai mutatiilor genetice si chiar daca acestea sunt descoperite nu inseamna ca prezentam un risc absolut de cancer.

10. Controale medicale periodice. Cea mai buna metoda de preventie a acestei boli este prezentarea periodica la controlul medical. In felul acesta sunt posibile detectarea factorilor de risc necunoscuti si adoptarea solutiilor optime pentru eliminarea unor factor cunoscuti. Aceste controale sunt recomandate la orice varsta, dar mai ales dupa varsta de 50 de ani.