Mariustuca.ro / Cercetatorii americani au descoperi punctul sensibil al virusului Ebola (Autoare: Magda Marincovici)
Cercetatorii americani au descoperit punctul slab al virusului Ebola. O proteina indispensabila pentru patrunderea virusului in celula a fost identificata de o echipa de virusologi americani, transmite Franceinfotv. Ei au blocat aceasta proteina, in cadrul testelor pe rozatoare, si virusul nu a mai reusit sa infecteze celulele, nici sa se inmulteasca, deschizand astfel calea unor noi terapii care sa fie folosite in cazul oamenilor infectati cu virusul Ebola.
In premiera, am reusit sa obtinem ca rozatoarele sa fie complet rezistente la actiunea virusului Ebola, la inmultirea si simptomele infectiei, spun cercetatorii americani. Studiul efectuat pe rozatoare a permis identificarea unui mod de blocare a moleculelor, ceea ce impiedica virusul sa patrunda in interiorul celulelor, au precizat cercetatorii americani, autori ai acestui studiu, publicat in revista mBio. Pentru a intra intr-o celula si a infecta organismul, virusul nu are alta solutie decat sa se ataseze de o proteina, numita Niemannn-Pick C1 (NPC1), care se gaseste in celulele sistemului imun. Fara ele, virusul Ebola nu se poate replica.
Studiul nostru arata ca NPC1 este punctul slab, calcaiul lui Ahile al virusului Ebola pentru infectarea gazdelor, explica Kartik Chandran, unul dintre autorii studiului. Ideal ar fi ca viitoarele studii efectuate pe oameni sa continue testele pe rozatoare si sa conduca apoi la punerea la punct de antivirale capabile sa tinteasca in mod eficient proteina NPC1. Astfel, va fi limitata infectia cu Ebola dar si prin alte filovirusuri, cum ar fi virusul Marburg, considerat verisor cu virusul Ebola, precizeaza Kartik Chandran.
Culturile de tesuturi efectuate in laborator au aratat ca virusul Ebola se foloseste de proteina NPC1 pentru a intra in citoplasma celulara, mediul intern al celulei care conduce la nucleu. Fapt uimitor, cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca aceasta proteina este foarte implicata in transportul colesterolului in celule. Persoanele care, din cauza unor anomalii genetice, nu produc aceasta proteina sufera de o tulburare neurodegenerativa letala, numita maladia lui Niemann-Pick. In cazul acestor persoane, celulele sunt blocate din cauza acumularii de colesterol.