mariustuca.ro / Vitamina D poate preveni maladia Alzheimer/ Autoare: Magda Marincovici
Ne-am obisnuit sa asociem vitamina D cu avantajele acesteia asupra sistemului osos si, evident, cu preventia osteoporozei. Potrivit unei echipe de cercetatori americani, carenta de vitamina D ar putea accelera declinul congnitiv si aparitia maladiei Alzheimer in cazul persoanelor in varsta.
Profesorul Joshua Miller si colegii lui de la Rutgers University (New Jersey) si de la Alzheimer's Disease Center de la Universitatea California au studiat aceste aspecte pe un lot de 382 de persoane cu varste intre 60 si 90 de ani. Toate persoanele au fost testate din punct de vedere cognitiv si li s-a facut bilantul sanguin pentru dozarea nivelului lor de vitamina D.
Profesorul Miller, in concluziile formulate, a precizat faptul ca, in acest studiu, a intalnit pacientii cu carente de vitamina D care nu prezentau semne de dementa, nici de declin congnitiv, dar si pacienti cu nivele ridicate de vitamina D, care, totusi, erau bolnavi. Totusi, in medie, persoanele â€" barbati, femei â€" care au un deficit de vitamina D au inregistrat de trei ori mai rapid declin congnitiv, comparativ cu celelalte persoane.

Intre 5 si 30 de minute, bratele si picioarele la soare

Cercetatorii sustin ca expunerea la soare bratelor si picioarelor intre 5 si 30 de minute, de doua ori pe saptamana, intre orele 10:00 si 15:00, poate fi suficienta pentru acoperirea necesarului de vitamina D.
In mod curent, maladia Alzheimer este diagnosticata la persoane cu varste peste 60 ani, dar in ultima vreme ea a fost descoperita si la pacienti sub 40 de ani.
- Alzheimer este o boala care se declanseaza inainte de primele manifestari clinice, semnaleaza prof. dr. Ovidiu Bajenaru, care precizeaza ca declinul cognitiv este un simptom care indica o faza avansata a bolii.
In lume sunt aproximativ 25 de milioane de persoane cu dementa. Anual, sunt diagnosticate 4,6 milioane de noi cazuri. Potrivit OMS, in 2020, se estimeaza o crestere a numarului acestora bolnavi la 42,3 milioane. In Romania exista aproximativ 200.000 de cazuri din care diagnosticate si tratate sunt 10%-15%, comprativat cu aproape 60% in alte tari, avertizeaza conf. dr. Catalina Tudose, presedintele Societatii Romane Alzheimer.