Jurnalul National: 10 sfaturi cu greutate. Craciun si Revelion cu cantar, mers pe jos si cumpatare (Autoare: Magda Marincovici)
Craciunul si Revelionul se apropie. Intrebarea este cum sa rezisti tentatiilor culinare, mai ales ca toate preparatele traditionale sunt gustoase, dar si bogate in calorii.
Un studiu american taie pofta de mancare: de kilogramele acumulate in cateva zile nu reusim sa scapam intr-un an intreg. Pentru a evita acest chin, iata cateva recomandari.
1. Nu te infometa. In orele premergatoare mesei festive de Craciun si Revelion, nu te infometa: mananca un mar, migdale sau o felie de paine pentru a-ti potoli foamea. Si daca foamea nu-ti da pace, inainte de a manca orice, bea un pahar de apa.
2. Savureaza. Este stiut ca, mancand repede aduni mai multe calorii decat atunci cand savurezi pe indelete bunatatile. Savureaza, incearca sa descoperi aromele, lasa din cand in cand tacamul sa se odihneasca si odata cu el stomacul, ficatul, pancreasul.
3. Ciocolata! Nutritionistii sunt categorici: inlocuiti ciocolata cu lapte, grasimi si zahar, cu ciocolata neagra cu 70% cacao, bogata in flavonoide, benefice pentru sanatate. Dar si asa, nu depasiti 20-30 g, adica 2-3 patratele dintr-o ciocolata obisnuita de 100 g.
4. Alcoolul. Cand duceti paharul de alcool la gura, ganditi-va ca acolo sunt mult zahar si multe calorii. O cupa de sampanie contine 80 kcal, un pahar de vin rosu, 70 kcal. Si inca un argument: cand pierzi controlul din cauza alcoolului, scade vigilenta asupra cantitatii preparatelor ingurgitate.
5. Spune nu ! Trebuie sa ai puterea de a spune nu, desigur intr-un mod care sa nu supere gazdele, chiar si atunci cand va ispitesc cu inca o portie dintr-o prajitura delicioasa.
6. Activitate fizica. Sunt avantajate persoanele care nu renunta la mersul pe jos, in ritm alert, cel putin o jumatate de ora in fiecare zi intre Craciun si Revelion. Ele au un tonus bun si sunt mai determinate sa nu cada in capcana ospetelor bogate in calorii.
7. Danseaza! O persoana care cantareste 70 de kilograme pierde aproape 80 de calorii intr-un sfert de ora de dans. Asa ca ridica-te de la masa si nu refuza invitatia la dans.
8. In aceste zile, ne sculam tarziu si petrecem pana in zori. Or, lipsa somnului explica de ce spre sfarsitul anului luam in greutate. Pentru ca nivelul testosteronului sau al hormonului cresterii scade. Acesti hormoni au un rol precis in eliminarea grasimilor si caloriilor. Locul acestor hormoni e luat de un altul, grelina, care stimuleaza pofta de mancare. Deci, 7-8 ore de somn nocturn.
9. Cantareste-te! Nu e nevoie sa faci din asta o obsesie. Dar de doua ori pe saptamana e suficient pentru a fi stapan pe situatie.
10. Nu supraincalziti casa ! Corpul nostru consuma mai multa energie atunci cand temperatura este mai scazuta.