Lumina soarelui are efect terapeutic pentru cei afectati de tristete patologica. Cele mai afectate de depresie si de tulburare afectiva sezoniera sunt femeile cu varste intre 20 si 40 de ani.
Starea noastra psihica este influentata de cantitatea de lumina naturala, aceasta fiind doar unul dintre beneficiile pe care le aduce primavara, pe langa o alimentatie naturala. Exista depresii care apar doar in sezonul rece, iar o parte dintre ele poarta chiar numele de tulburare afectiva sezoniera (TAS).
Simptomele TAS apar la sfarsitul toamnei si tin pana la venirea primaverii. Ele includ senzatia de oboseala, tristetea nejustificata, pierderea interesului pentru activitatile cotidiene si scaderea abilitatii de concentrare. Insa si alte tipuri de depresie pot fi influentate de sezon.
"Depresia este o boala multifactoriala. Diversi factori intervin in declansarea bolii, in proportii care variaza de la un individ la altul. Iar sezonul poate fi picatura care umple paharul, insumat cu alti factori", explica academician prof. dr. Stefan Milea, medic psihiatru la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Al. Obregia" din Capitala.
Depresia are cauze biologice, sociale si psihologice. Prezenta cazurilor de depresie in familie, stresul cronic, dar si bolile, unele medicamente si curele de slabire repetate, care scad nivelul de serotonina din sange, predispun la depresie.
Diagnosticul de depresie este pus de medic, in functie de simptome, dar si de durata acestora.
In general, persistenta simptomelor mai mult de doua saptamani ridica suspiciuni de depresie. "Trebuie sa facem distinctie intre o tristete motivata si una nemotivata, insuficient motivata sau aberant motivata, acestea din urma semnaland, de fapt, depresia", atrage atentia medicul psihiatru Stefan Milea.

Putine cazuri la Ecuator

Potrivit statisticilor, tulburarea afectiva sezoniera este mai frecventa pe masura ce ne indepartam de Ecuator, acest lucru fiind un argument in plus in favoarea faptului ca soarele joaca un rol important in starea de bine.
In plus, soarele stimuleaza producerea de vitamina D in piele, iar nivelurile scazute de vitamina au fost asociate cu TAS, dar si cu alte tipuri de depresie.

Lumina de la prima ora

Pentru persoanele care sufera de o forma usoara sau moderata de depresie, plimbarile sau exercitiile fizice in aer liber, in prima parte a zilei, pot inlocui cu succes medicamentele. Alt tratament utilizeaza lumina artificiala, galbena, ce mimeaza intensitatea sursei naturale.