AM Press / Editorial de Lucian Avramescu : Politicieni cu tarate in cap
Ca liberalii au depus o motiune de cenzura mi se pare un lucru normal si indreptatit. Foarte bine. Dar sa si crezi ca aia de la putere vor vota ca ei sa nu mai fie la putere, mi se pare cu totul anormal. Trebuie sa fii cazut din Luna spre a crede asa ceva. Sa aiba liberalii tarate in cap ? Nu cred. Unii dintre ei, insa, prin entuaziamul aratat la drumul mare, cum ca prapadita asta de motiune impotriva lui Ponta va trece, mi s-au aratat neintregi la mansarda.
Motiunea a fost un bun prilej pentru Victor Ponta de a face misto - asa se zice in limbajul cortului - de tot ce i-a iesit in cale. De Blaga, de Gorghiu, de liberali unul cate unul, la bucata si in intregul lor, intreg cusut din doua dusmanii pana ieri, adica penelisti si pedelisti. Grefa se prezinta public cu cusaturi si bube. Iar Ponta, smecher de cartier, a sfredelit unde trebuie si a izbit cu genunchiul lui ala de se zice ca-i beteag, capetele unor cururi.
Ce trebuiau sa faca liberalii? Ce au facut, aratandu-l pe Ponta in toata mareata lui demagogie. Atat. Motiunea de cenzura era un bun prilej de a spune ca suntem singura tara din lume cu un premier acuzat ca-i hot, chiar sarlatan. Si cu asta basta. Nici macar nu mai era nevoie de adus niste oameni in ploaie sa strige : Jos Ponta!. Ponta, cu imensa lui nesimtire, nu va demisiona in veci, iar pesedistii care nu-l mai vor au fost tinuti la distanta de urne fiindca unii ar fi trecut peste toate si ar fi votat sa plece farsorul. Disciplina pumnului in gura a mers, iar oile, pentru a-l cita chiar pe premier, au stat in bancile lor.
Avem, se mira unii, un sef al Guvernului acuzat de frauda, spalare de bani, trafic de influenta. Cum de suporta poporul? Aici ma apuca rasul. Poporul roman l-a votat de doua ori presedinte pe Traian Basescu, hotul dovedit si iertat de justitie, al flotei. De doua ori omul care iscalea instrainarea unor vapoare in calitate de vanzator si de cumparator totodata, reprezentant al statului roman si director in acelasi timp al companiei norvegiene care lua vapoarele pe nimic, caz unic in univers, a fost votat cu entuziasm de romani. Cum sa nu fie Ponta la al patrulea guvern al sau pentru ca si-a furat, copiind-o de la altii, lucrarea de doctorat? Acuzat de plagiat? Pai ce-i ala plagiat, se vor fi intrebat multi romani? Ce a dat cuiva in cap? Ca a pagubit centralele Turceni-Rovinari de sapte milioane de euro, dand niste dispozitii, ca era sef de la Bucuresti, ce mare paguba? Pai altii au furat mai mult, iar el a bagat in buzunar doar de trei apartamente si-o limuzina (ma rog, partea vazuta a lucrurilor, aia facturata). Cum sa crezi ca va urla de indignare natiunea fiindca are un premier penal? Nu va urla in veci. Basescu si Ponta n-au coabitat degeaba. Ei s-au inteles si potrivit manusa!
Votand intr-o veselie penali, e cumva poporul roman penal? Cum sa fie un popor penal? Imposibil. Si totusi ceva zice despre noi ca hotia nu ne insulta, iar ala de nu fura e considerat un fraier. Un Prost cu litera mare. Un bou. Cum sa ai posibilitatea sa furi si sa nu furi?!
Motiunea liberalilor, care aduna intre ei destui hoti, destule pramatii, destui ponti si basesti, era sortita esecului. Cine a crezut altfel devine suspect de imbecilitate.