Senatorul Butunoi Ionel Daniel a sustinut o DECLARATIE POLITICA, intitulata " Actualizarea listei de medicamente", pe care o puteti citi in continuare.

De multe ori nu o pretuim indeajuns poate, de foarte multe dati vedem ca este de fapt nepretuita, dar sanatatea, pentru ca despre ea este vorba, ramane primordiala pentru viata fiecaruia dintre noi. Medicamentele si tratamentele de ultima generatie sunt cele care contribuie la salvarea vietilor celor in nevoie, contribuie la imbunatatirea calitatii vietii si chiar la prelungirea vietii multora dintre noi.
Dreptul la sanatate si de a beneficia de cele mai bune tratamente medicale sunt drepturi pe care ni le dau Constitutia, la nivel national si Carta Europeana a Drepturilor Omului, la nivel european. Mai mult decat atat, directivele adoptate de Parlamentul European statueaza si ele importanta acestor drepturi.
Lista medicamentelor compensate si gratuite nu a mai fost actualizata in tara noastra din 2008 incoace. Avand in vedere repeziciunea evolutiei tehnice, intelectuale si medicale din ultimii ani, este corect sa spunem ca noile descoperiri din domeniul medicamentelor si al tratamentelor medicale nu sunt deloc putine.
S-a anuntat de ceva vreme o noua lista de medicamente compensate si gratuite, care sa fie in acord cu nevoile curente ale pacientilor romani. Este nevoie sa sustinem intrarea in vigoare a acestei liste la timp, sa evitam cu toate mijloacele amanarea introducerii acesteia, pentru a nu mai prelungi suferinta atator bolnavi.
Avem mijloacele si bunavointa de a o face, de aceea trebuie sa veghem la buna desfasurare a procedurilor administrative si legislative, pentru ca lista actualizata a medicamentelor gratuite si compensate sa fie cat mai repede in vigoare.
Aceasta noua lista cuprinde mai bine de 140 de noi molecule, fapt ce inseamna ca se inregistreaza o extindere semnificativa a numarului de molecule pentru care a fost extinsa recomandarea terapeutica.
Dragi colegi, fiecare dintre noi poate avea pe cineva drag in situatia de a avea o boala mai mult sau mai putin grava, a carui suferinta insa nu poate fi masurata sau comparata. Tocmai de aceea, in calitate de oameni in primul rand si abia in al doilea rand in calitate de parlamentari, trebuie sa ajutam la bunul mers al procedurilor legislative pentru ca lista actualizata de medicamente compensate si gratuite sa fie cat mai repede aplicata.