Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut o declaratie politica intitulata: Capitalul uman din Romania: sansa dezvoltarii prin finantari europene!Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Lansarea cu cateva zile in urma a Programului Operational Capital Uman 2014-2020 imi ofera oportunitatea de a readuce in atentie importanta accesarii si utilizarii eficiente a banilor europeni, de data aceasta cu referire directa la investitia in oameni, un subiect de care ma simt direct legat prin prisma experientei si a responsabilitatii pe care am avut-o vis-a-vis de implementarea in Romania a Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, predecesorul programului de astazi Capital Uman, pe care l-am coordonat din pozitia de secretar de stat in Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei sociale.
Ar trebui sa fim cu totii constienti ca resursele umane reprezinta forta fundamentala a dezvoltarii unei tari, iar de capitalul uman depind avutia noastra si avutia generatiilor viitoare. Noi, social-democratii, am inteles sa punem oamenii inainte de toate, iar politica guvernamentala de astazi are prioritate, care se reflecta in masurile luate, fie ca vorbim de reducerea TVA, de marirea pensiilor, a salariilor sau de investitiile in infrastructura, educatie si sanatate.
Iata ca acum avem sansa utilizarii unei alocari financiare de 4,3 miliarde de euro prin PO Capital Uman, in 3 domenii socio-economice cheie: ocuparea - cu accent pe calitatea si durabilitatea locurilor de munca, pe mobilitatea si adaptabilitatea lucratorilor, incluziunea sociala - in special a comunitatilor marginalizate si a grupurile vulnerabile, in vederea cresterii nivelului de dezvoltare socio-economica si depasirii barierelor determinate de discriminare si educatia si formarea profesionala - pentru dobandirea de competente in acord cu cerintele pietei muncii si principiului invatarii pe parcursul intregii vieti.
Orientarea spre rezultate este principiul fundamental al constructiei financiare 2014-2020, de aceea subliniez necesitatea proiectarii inca de acum a unor idei de proiecte si parteneriate intre beneficiarii potentiali, care sa functioneze in conditii de eficienta, dar si de eficacitate. Avem sansa ca, folosind si acesti bani sa imbunatatim situatia de pe piata muncii, sa crestem nivelul de competente al populatiei, calitatea serviciilor sociale, in ansamblu, nivelul de bunastare al cetatenilor. Asadar, sa fim pregatiti sa fructificam aceasta sansa!