Spitalul MS Curie: singurul loc din Bucuresti unde se poate diagnostica o malformatie cardiaca la fat (Autoare: Magda Marincovici / mariustuca.ro)
La Centrul Cardio-Chirurgie din cadrul Spitatului MS Curie, in ultimii doi ani, au fost efectuate 169 de interventii chirurgicale pentru malformatii congenitale de cord, de catre medici romani si italieni, in cadrul unui program intre Ministerul Santatii si Clinica San Donato. Acest centru este singurul din Bucuresti capabil sa diagnosticheze o malfomatie cardiaca la fat.
- In aceasta perioada scurta, echipa romaneasca a ajuns sa fie la acelasi nivel ca si cei din strainatate, care lucrau de 20 de ani. In misiunea aceasta, de o saptamana, am facut 7 cazuri. Pana acum, am avut 169 de cazuri, cu mortalitate post-operatorie zero, iar la o luna, mortalitate 1,1%, cu numai doi pacienti pierduti, inferioara oricarui centru din lume. Am lucrat si la Iasi, am facut acolo 60 de cazuri. Targetul pentru 2016 este sa rezolvam 120 de cazuri. In decursul acestui an avem speranta sa creasca infrastructura. Trebuie sa reinnoim acest contract cu Clinica San Donato ca sa putem continua, spune dr. Tammam Ioussef.
Pana acum, potrivit managerului Spitalului MS Curie, Daniel Buzatu, 43 de cadre medicale au fost la specializare la Clinica San Donato din Italia
- La Centrul Cardio-Chirurgie al Spitalului MS Curie se poate diagnostica o malformatie cardiaca incepand din viata fetala. Din iunie anul trecut s-a initiat o alta activitate de cardiologie interventionala si, pana in prezent, s-au realizat 60 de proceduri interventionale, ceea ce inseamna ca o serie de malformatii sunt inchise fara interventie chirurgicala. Cu sprijinul specialistilor straini, interventiile sunt realizate gratuit. Facem lucrurile asa cum se fac in Europa, cap-coada ca procedura, ca aparatura performanta, din toate punctele de vedere. Noi, din punct de vedere cardiologic, vedem peste 6.000 de pacienti anual, multi dintre acesti pacienti au si malformatii cardiace. Nu ne ocupam doar de malformatii cardiace, practic orice malformatie cardio-vasculara la copii poate fi tratata in acest departament, subliniaza dr. Alin Nicolescu, seful sectiei cardiologie.
Pe de alta parte, seful sectiei terapie intensiva nou-nascuti, dr Catalin Cirstoveanu, a sustinut ca medicii de aici nu pot aborda toate cazurile din cauza infrastructurii.
- Pe noi ne intereseaza sa dezvoltam locul acesta. Stim ca putem sa facem mai mult si in sensul acesta am depus memorii la Presedintie, la premier, la Ministerul Sanatatii. Speram ca vor fi auzite si speram sa ajungem sa operam 400-500 de cazuri. La noi, la Reanimare, am ajuns la dublu de asistente, peste 20, s-a triplat numarul de doctori, explica dr. Cirstoveanu.