Magda Marincovici (Jurnalul National): La oncologice, lista de asteptare e "goala"

Numarul pacientilor cu cancer aflati in tratament cu aprobarea CNAS a ajuns la 7.531
Pentru prima data, in luna septembrie, lista de asteptare pentru tratament oncologic este "goala" si 7.531 de pacienti beneficiaza gratuit de moleculele aprobate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), a anuntat presedintele CNAS, Cristian Busoi. "Dupa analiza facuta recent, iata ca pentru acest moment al lunii putem vorbi de o lista de asteptare goala", a subliniat presedintele CNAS.

Numarul total de dosare a fost de 1.699, dintre care 87 au fost incomplete sau nu au corespuns criteriilor de aprobare, numarul pacientilor aflati in tratament cu aprobarea CNAS fiind de 7.531.

"In luna septembrie 2013 nu mai exista dosare in asteptare pentru tratamentul afectiunilor oncologice cu aprobarea CNAS. Comisia de expeti a CNAS, intrunita in luna septembrie pentru analiza si aprobarea dosarelor pentru pacientii cu afectiunui oncologice care necesita tratament cu molecule scumpe, a aprobat 1.661 noi initieri de tratament. Totalul dosarelor depuse a fost de 1.699, dintre care 87 au fost incomplete sau nu au corespuns criteriilor de aprobare. Astfel, numarul pacientilor aflati in tratament cu aprobarea CNAS a ajuns la 7.531", aprecizat presedintele CNAS.

Dr. Dan Jinga, coordonatorul programului de oncologie, spune ca membrii comisiei au actionat prin respectarea principiului general, potrivit caruia fiecare medic curant stie ce are nevoie pacientul lui, si principiul legalitatii. Dar Comisia nu a fost absurda, daca au lipsit unele documente, acestea au fost primite pe fax, dupa ce s-a discutat cu medicul curant".

Presedintele Comisiei de Hematologie si Oncologie a CNAS, conf. dr. Dana Lucia Stanculeanu, a explicat ca unii pacienti au fost considerati neeligibili pentru ca nu au toate documentele la dosar sau pentru ca unele medicamente nu au indicatii decat pentru anumite forme de boala.

Dar cele 87 de dosare nu trebuie considerate respinse definitiv, ci sunt trimise spre completare. Medicul curant este direct raspunzator de respingerea dosarului, a precizat conf. dr. Lucia Stanculeanu.

In prezent, sunt trei tipuri de tratament pentru bolnavii cu afectiuni oncologice: cele care nu necesita aprobarea si se elibereaza din spital (36 de medicamente, in general generice); tratamente cu aprobarea caselor judetene (3 molecule); tratamente cu aprobarea CNAS (14 molecule, dintre care unul nu mai este solicitat). La ora actuala, 100.000 de persoane primesc tratament oncologic rambursat de CNAS, dintre care 7.531 au recomandare de la medicul curant pentru tratamente ce necesita aprobarea CNAS.

Presedintele Busoi a anuntat ca, pana la sfarsitul anului, CNAS are alocatia bugetara pentru tratamentul a 7.531 de pacienti. Unii pacienti isi termina curele, facand loc unor noi initieri si mai exista o rezerva pentru situatia in care numarul dosarelor depasesc calculele. Deoarece trebuie tinut seama ca numarul cazurilor de cancer inregistreaza o crestere lenta, dar insistenta.

In privinta anului 2014, "vom propune un buget cel putin egal cu cel din 2013 si sa asiguram tratamentul prin CNAS cel putin pentru 7.500 de pacienti, spune dr. Dan Jinga.

Presedintele CNAS a mai anuntat ca se va depune documentatia pentru obtinerea de fonduri europene in vederea realizarii registrului national de oncologic complet, securizat.