Attila din comuna Lupeni, Harghita, a participat recent la targul Piata taraneasca de la MTR, cu kurtos kalacs de diferite feluri.
"Cel mai cautat kurtos kalacs ramane tot cel cu nuca!", ne-a spus Attlia din comuna Lupeni, Harghita.
Cand eram mai mici, nu stiam noi de kurtos kalacs in varianta in care se vinde el azi la toate targurile de tara, ci stiam varianta mini a acestui cozonac - tulnicul, pe care il gaseam la chioscul cu produse de patisserie din curtea scolii. Pe masura ce au trecut anii, kurtos kalacs a devenit din ce in ce mai popular si pana nu demult, nu m-as fi gandit sa il fac in casa, asta pentru ca in mod normal se face folosind un dispozitiv special, din metal, care se roteste deasupra carbunilor incinsi, astfel colacii se coc uniform si isi pastreaza forma.
Reteta pe care v-o prezint azi este inspirata de pe www.prajituria.ro si cu putina indemanare, o poate face oricine. Chiar daca nu am dispozitiv special am inventat unul: am infasurat aluatul pe rola de carton ramasa de la prosoapele de hartie, pe care am invelit-o in folie de aluminiu. Daca aveti suporti de lemn e cu atat mai bine, insa nici varianta mea nu e de lepadat, mai ales ca a functionat foarte bine si colacii s-au copt frumos.