Senatorul Octavian Liviu Bumbu a sustinut o declaratie politica intitulata: Exporturile de lemn trebuie oprite.Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Pe zi ce trece suportam consecintele actiunilor noastre nesabuite, printre care si defrisarile masive ale padurilor. Daca vom continua in acest ritm, vom ajunge un desert. Ne miram de tornadele spontane, de caldurile excesive si de faptul ca nu mai exista, practic, cele patru anotimpuri. Cand eram copil, primaverile erau o adevarata splendoare, totul era pur. Ramasitele padurilor nu mai pot absorbi tot dioxidul de carbon, iar stratul de ozon se reduce continuu. Sta in puterea fiecaruia sa contribuim, prin atitudinea noastra, la stavilirea acestui dezastru ecologic, cat nu este prea tarziu.
De ani de zile, in Romania se taie milioane de copaci. De ani de zile, padurile din tara sunt defrisate intr-un timp record. De ani de zile, sute de milioane de metri cubi de lemn este prelucrat si exportat peste hotare,in special, de firme din Austria si Germania. Fac asta, pentru ca la ei in tara nu mai au voie, prin lege, sa taie copaci. De ani de zile, Romania se aridizeaza, iar Strategia antiseceta stabilita de Guvernul Tariceanu a fost ignorata sau chiar abandonata.
In Romania, defrisarea padurilor constituie astazi o problema majora. Romania este pe ultimul loc in Europa la capitolul suprafata impadurita cu toate ca la inceputul secolului al XIX-lea , Romania era acoperita de paduri in proportie de 80%. In momentul de fata, nu este clar cata padure a fost taiata, nici cate suprafete sunt neadministrate si nici cat ar trebui sa plantam deoarece un inventar al padurilor nu s-a mai facut de multi ani. Stim doar din statistici cata padure mai este in Romania.
Efectele defrisarilor ne afecteaza pe toti indiferent unde locuim, prin poluare, alunecari de teren, schimbari climatice. Pe langa fenomenele naturale foarte vizibile, seceta, gerul, caderile de grindina, padurile din Romania resimt efectul global al schimbarilor climatice de mediu. Din cauza faptului ca in Romania pretul lemnului este scazut, se prefera exportul, care este unul din factorii care pericliteaza viitorul padurilor in Romania.
Si eu intreb: noi, romanii, ce-am facut in tot acest timp? Ne-am complacut intr-o stare de amorteala si chiar complicitate, manifestandu-ne exact ca o colonie. In acest ritm, peste cativa ani, nu vom mai avea paduri, vom fi victime ale calamitatilor naturale si vom respira din ce in ce mai greu. E timpul sa oprim acest dezastru cat mai repede.
Chiar din acest motiv, initiativa premierului Victor Ponta, care a anuntat, miercuri, ca intentia Guvernului este sa interzica, pe o perioada limitata, exporturile de orice fel de masa lemnoasa, este una salutara. Procedura este deja pregatita printr-un proiect de ordonanta de urgenta, care deocamdata este blocat in discutii la Ministerul Justitiei.
Daca la altii se poate, ar trebui sa se poata si la noi. Recent, Parlamentul de la Sofia a adoptat o lege privind interdictia exporturilor de masa lemnoasa drept modalitate de a combate taierile ilegale. Durata de aplicare a interdictiei a fost stabilita la trei luni. Vocile critice au atentionat insa ca masura s-ar putea sa nu fie pe placul Uniunii Europene.
Noi ar trebui sa ne gandim la o solutie tocmai in sensul acesta. Asta a sugerat, de altfel, premierul. Sa avem in vedere faptul ca interdictia ar putea functiona doar in ceea ce priveste comercializarea lemnului in afara UE, caci vanzarile de bunuri si servicii in cadrul UE nu sunt considerate exporturi, Uniunea fiind spatiu economic comun.
Abordarea problemelor legate de padure, dar mai ales de exploatarea ei in cadrul CSAT ete oportuna si chiar imperativa.