Tratamentul keratozelor actinice

DE CE ESTE NEVOIE DE TRATAMENT?

Desi keratozele actinice sunt cele mai frecvente leziuni precanceroase, nu toate se vor transforma in cancer. Din pacate nu se poate sti dinainte care KA se va transforma in carcinom spinocelular si care nu. Prin urmare trebuie tratate toate si din fericire exista numeroase metode eficiente de eliminare a keratozelor.
Inainte de a decide metoda de tratament, medicul dermatolog poate efectua o biopsie pentru a stabili daca o keratoza actinica s-a transformat deja in cancer. Aceasta se realizeaza de obicei racland partea superioara a leziunii cu un bisturiu sau o chiureta si examinand fragmentul la microscop. Este necesara anestezia locala. Sangerarea este oprita de obicei cu o substanta astringenta sau prin electrocauterizare.

POSIBILITATI DE TRATAMENT

Medicamente Topice

Medicamentele sub forma de creme si solutii sunt foarte eficiente, singure sau in combinatii cu alte metode de tratament pentru persoanele cu multe keratoze actinice.

- 5-fluoro-uracil (5-FU) unguent, in concentratii intre 0,5% si 5% este medicamentul topic cel mai larg folosit in tratamentul keratozelor actinice. Este eficient atat impotriva leziunilor de suprafata cat si a celor subclinice. Aplicat prin masaj usor direct pe leziuni, o data sau de doua ori pe zi timp de 2-6 saptamani, produce vindecarea in proportie de 93%. Tratamentul poate produce roseata, tumefactie si cruste, dar acestea sunt trecatoare. Leziunile se vindeca de obicei in decurs de 2 saptamani de la incheierea tratamentului, rar se formeaza cicatrici si rezultatul este bun din punct de vedere cosmetic.

- Imiquimod crema 5% actioneaza in mod diferit, stimuland sistemul imunitar sa produca interferon, o substanta care ataca celulele precanceroase si canceroase. Se aplica prin masaj usor pe leziune, de 2 ori pe saptamana, timp de 4-16 saptamani. Crema este in general bine tolerata, dar la unele persoane pot aparea roseata, ulceratii si durere.

- Diclofenacul este un medicament anti-inflamator ne-steroidian care este utilizat in combinatie cu acidul hialuronic-o substanta intilnita in mod natural in corpul uman. Aceasta combinatie, sub forma de gel se aplica de 2 ori pe zi timp de 2-3 luni. In afara efectului antitumoral, diclofenacul previne inflamatia, ceea ce face ca acest tratament sa fie bine tolerat, iar acidul hialuronic favorizeaza absorbtia si acumularea diclofenacului in concentratie mai mare in piele. Acest tratament este utilizat pentru persoanele care nu tolereaza alte medicamente topice.

Crioterapia

Acesta este cel mai raspandit tratament pentru KA in numar mic. Procedura consta in congelarea leziunii prin aplicarea de azot lichid cu ajutorul unui aplicator invelit in bumbac sau al unui spray. Nu este nevoie de interventie chirurgicala sau anestezie. In urma acestui tratament, leziunile se micsoreaza sau se acopera de cruste si cad. Local pot aparea, pentru scurt timp, roseata si tumefactie iar la unii pacienti pot ramane pete depigmentate.

Peeling-ul Chimic

Aceasta tehnica de reintinerire a pielii poate fi folosita pentru eliminarea unora din keratozele actinice ale fetei. Procedura consta in aplicarea de acid tricloracetic (TCA) sau a unor substante chimice asemanatoare pe piele, ceea ce determina straturile de la suprafata acesteia sa se desprinda. In locul lor, pielea va creste din nou in aproximativ o saptamana. Aceasta procedura necesita anestezie locala si poate cauza iritatie temporara si modificari ale culorii pielii.

Chirurgia Laser

Fascicolul unui laser cu dioxid de carbon sau erbium-YAG este utilizat pentru a distruge leziunile, fara a provoca sangerare.Aceasta metoda este o optiune buna pentru leziunile din zone greu accesibile si este foarte eficienta pentru keratozele de pe fata si scalp si pentru cheilita actinica de la nivelul buzelor. Anestezia locala poate fi insa necesara, si se poate produce depigmentare. Chirurgia laser este utila pentru pacientii care iau medicamente anticoagulante sau ca a doua linie de tratament cind alte metode nu au avut succes.

Terapia Fotodinamica (TFD)

TFD poate fi extrem de folositoare in cazul keratozelor actinice multiple, aflate pe fata sau scalp. Se aplica local pe leziuni o substanta fotosensibilizanta (acid 5-aminolevulinic sau un derivat). Ulterior zonele tratate cu fotosensibilizant sunt expuse la o lumina puternica, activatoare. Acest tratament distruge selectiv keratozele actinice, cauzand doar pagube minime asupra tesutului sanatos din jur, desi adesea apar roseata si tumefactie.

Tratamente Combinate

Daca o singura metoda de tratament este buna, doua ar putea fi si mai bune.Unele din optiunile de tratament descrise aici sunt eficiente in special cand sunt folosite impreuna, sau succesiv. Aceasta abordare poate creste probabilitatea de vindecare si reduce in acelasi timp efectele adverse. De exemplu, 5-FU aplicat timp de 2 saptamani urmat de crioterapie poate reduce timpul de vindecare al 5-FU si scadea riscul de depigmentare al crioterapiei.

Cum previi keratozele actinice?

Cel mai bun mod de a preveni aparitia keratozelor actinice este sa te protejezi de soare. Iata cateva bune obiceiuri de protectie, care chiar functioneaza:
- Evita expunerea excesiva la soare si stai la umbra in special intre orele de varf (10.00 - 16.00)
- Nu te arde la soare
- Foloseste o crema de fotoprotectie cu spectru larg, UVA si UVB si factor de protectie (FPS) inalt, de cel putin 15
- Aplica cca. 30g (echivalentul a doua linguri) de crema de fotoprotectie pe toate zonele corpului expuse la soare cu 30 de minute inainte de a iesi afara. Repeta aplicarea din 2 in 2 ore.
- Poarta imbracaminte care sa te protejeze de soare, inclusiv o palarie cu borurile largi si ochelari de soare cu filtru UV
- Nou-nascutii nu trebuie lasati la soare. Cremele de protectie solara pot fi folosite pentru copii incepand de la virsta de 6 luni.
- Examineaza-ti pielea din crestet pana la talpi o data pe luna
- Mergi cel putin o data pe an la dermatolog pentru o examinare de specialitate a pielii.

Sursa: torainvest.ro