MAGAZIN: Poate deveni ufologia o stiinta? (Autor : DAN D. FARCAS)
(continuare)

Echipe de interventie rapida

Sharon Hill l-a intrebat si Robert Sheaffer, coleg la revista Skeptical Inquirer, cunoscut pentru atitudinea sa mai mult decat retinuta fata de problematica OZN, ce parere are despre posibilitatea investigarii stiintifice a fenomenului. Scheaffer, i-a raspuns ca "Multi au presupus ca este posibil, dar se dovedeste a fi mai dificil decat pare". El argumenta ca s-a sperat ca prin colectarea de "rapoarte de la martori de incredere" si punerea in actiune a unei "echipe de reactie rapida" pentru a capta OZN-urile, cu tehnici de filmare profesionale, s-ar putea oferi dovezi mai bune in favoarea afirmatiei ca are loc intr-adevar ceva ce chiar merita atentia noastra. Dar echipele de interventie rapida au dezamagit, spune Sheaffer. Antonio Paris a facut parte dintr-o astfel de echipa, pentru organizatia MUFON. Proiectul a fost finantat de un milionar. Nu s-au dat publicitatii concluziile, dar Sheaffer stia din anumite surse ca nu s-au obtinut rezultatele sperate.
In 1967, J. Allen Hynek a propus - si mai tarziu a si implementat - un numar gratuit "hotline" la nivel national, disponibil douazeci si patru de ore pe zi, pentru comunicarea observatiilor OZN. Persoane experimentate selectau apelurile, contactau politia locala si/sau anchetatorii, care se grabeau spre scena intamplarii. Hynek s-a asteptat ca aceasta metoda sa ofere dovezi excelente. Dar chiar si in colaborare cu FBI, peste cativa ani, ea nu a produs rezultatele scontate. Si The National UFO Reporting Center, condus de Peter Davenport, a avut, din 1974, o asemenea linie telefonica, la care s-a renuntat.
In 1977, guvernul francez a creat o agentie oficiala numita GEPAN, pentru anchetarea rapoartelor OZN. Dupa cate stia Sheaffer, s-a constatat ca ea nu a produs nimic convingator, deci investigatiile oficiale OZN din Franta s-au incheiat (? n.n.) in 2004. Biroul britanic OZN a fost inchis in 2009, in ciuda unui val de rapoarte, intrucat nu s-a putut obtine nimic concret din aceste rapoarte. La sfarsitul anilor 1990, a fost organizat in Mexico City grupul Los Vigilantes, pentru a raspunde la un val de observatii OZN din zona. Au fost pregatite camere de luat vederi, gata sa raspunda rapid la orice apel. Sheaffer spune ca, dupa cate stie el, nici aici nu s-a obtinut nimic semnificativ.
MUFON colecteaza si acum sute de cazuri pe luna si exista restante considerabile, investigarea lor fiind o sarcina dificila, pentru voluntari. Trebuie sortat graul din maldarul de neghina. Exista mijloace valide pentru a afla ceea ce, probabil, oamenii au vazut pe cer. Cele mai multe rapoarte vor avea un raspuns satisfacator daca acel caz este investigat cu daruire. Dar e dificil si chiar martorul ocular ar putea sa nu accepte.
Autoarea este incurajata de faptul ca vechea garda de ufologi dispare si este inlocuita de o noua generatie care ar putea adopta o abordare mai solida si o gandire mai serioasa in domeniu. Dar - spune ea - drumul pana la standardele stiintifice e inca departe. Poate deveni deci ufologia o stiinta? Dupa Sharon Hill, doar printr-o schimbare profunda in ipoteze si in abordare, inlaturand fascinatia pentru conspiratii si rapiri si intorcandu-se la "suruburi si piulite". Ne intrebam si noi - ar merita oare sacrificiul? Nu ar fi o pierdere prea mare sa aruncam atatea marturii la gunoi, doar pentru ca stiinta nu le poate aborda?